В Ченгене скеле: Показват филма "Нашите следи", посветен на съдбата на българските и полските революционери

Pan.bg 08 сеп 2022 | 11:27 views (960) commentaries(0)
img Димитър Шишманов

На 24-ти септември от 11:15 часа в конферентната зала на КТК „Ченгене скеле“ ще се излъчи филмът „Нашите следи“.

Събитието е вдъхновено от проект, осъществен преди години на същото място, тогава организиран от бургаския отдел на Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“.

Години след това новото поколение на отдела решава да продължи и обогати разказаната тогава история под наслов: „Полските следи по българското Южно Черноморие – наследството“.

Първата част на историята разказва за великия полски поет и революционер Адам Мицкиевич и пребиваването му в местностите Ченгене скеле и Отманли.

Продължението разказва за това как създателят на полските легиони в Османската империя Михаил Чайковски се превръща в Садък Паша и как великият български патриот Гаврил Груев Хлътев приема името Георги Бенковски.

Този път историята описва съдбата на българските и полските революционери по земите на нашето Южно Черноморие през времената на робствата, под които двете държави попадат.

Филмът описва съдбите на четирима славни мъже, които се борят на живот и смърт за свободата на родините си в търсене на правилния път. Историята на тяхната борба преплита животите им.

Посланието на филма е свързано с идеята да се запазят и помнят историческите ценности на двете славянски държави, за да може новото младо поколение да създаде свое наследство.

Литературният източник, използван за създаване на филма, е книгата „Медальонът“ на Галина Златарева.

/www.burgas.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка