Д-р Атанас Орачев ще представи книгата си „Ахтопол. Древност и съвремие” в Бургас

Pan.bg 28 сеп 2022 | 10:19 views (6250) commentaries(0)
img Анелия Казакова

Един от най-продуктивните изследователи на Черно море и Странджанското крайбрежие д-р Атанас Орачев ще представи последния си труд „Ахтопол. Древност и съвремие” в Бургас.

Премиерата ще се състои на 29 септември /четвъртък/ от 17:00 часа в зала „Георги Баев”, КЦ „Морско казино”.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Книгата „Ахтопол. Древност и съвремие“ е едно романтично пътешествие, започващо от живота на първите заселници в региона преди седем хилядолетия, та до наши дни.

Тя ни превежда през преломните антични времена до най-мрачните години на опустошителните нападения на готските племена и последвалото Средновековие, за да очертае след това както петвековното османско владичество, така и бруталните години на унищожаване на църкви и манастири от комунистическата власт.

Като един вещ екскурзовод книгата ни забавлява с увлекателни разкази за случващото се тук и за отклика у съседните държави и най-вече в Константинопол.

„Д-р Орачев е един изключителен късметлия да е близък съратник на проф. Александър Фол, което само по себе си е гаранция за висока класа и подчертан научен подход в работата му, а самоотверженото и безрезервно посвещаване на античната история е негов личен избор и най-голяма заслуга.Познавам го почти от първите му години, когато се засели в Ахтопол. Оттогава съм превела няколко негови книги, сред които „България – земя на съкровища“, „Началата на рударството, металургията и древните съкровища“ и „История на Синеморец“ - все книги с внушителни обеми, предназначени за ценители.", коментира преводачът и писател Дора Велева, и веднага допълва, че книгите на Орачев са тежки не само физически, но и като възприятие, защото са написани на високо професионален език - често освен на български, фразата е преведена и на гръцки, или е посочен нейният корен на латински.

Орачев е роден в София през 1953 г. Инструктор-водолаз от 1974 г. Завършва СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Стара и средновековна история”: носител на наградата „Марин Дринов” за 1982 г., присъждана от Историческия факултет на най-старото ни висше училище – Софийският университет „Св. Климент Охридски”.

Специализира: тексткритика (евристика и херменевтика) на известия („извори”) за античната и средновековната история на Тракия и траките; морска история, подводна археология и историческа география на българските земи; геоморфология и палеогеография на Западното Черноморие (при проф. Живко Иванов); глотометрия и информатика (при проф. Мирослав Янакиев). Ръководител на водолазните работи на научните експедиции „Месамбрия -Хемус” и „Аполония – Странджа”. Д-р Орачев е част от екипа на Програмно-координационния център за научни изследвания – гр. Малко Търново още от създаването му през 1982 г.

Автор на специализирани програмни продукти и бази данни за количествени анализи на текстови и графични масиви.

Ръководител на Учебно-професионалния комплекс на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ” по линията на Центъра за древни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски”. Защитава дисертация на тема: „ThraciaPontica.Основни проблеми на извороведското и историографското изследване на Западното Черноморие”. Член на Сдружение „Кръг Будител”.

Ръководител на частния научно-изследователски и издателски проект „ДА България”. Един от основателите на Сдружение „Черноморска Странджа” със седалище в Ахтопол и председател на Научния му съвет.

Под експертното му ръководство се създава и развива частната музейна експозиция „История на котвата” в Ахтопол и се организират 11 научни срещи по проблемите на Странджанското Черноморско крайбрежие. Орачев има над 200 изследвания в областта на историческата информатика на българските земи.

По-важните от тях са: поредица „Владетели на българските земи: Римските императори” (т. 1-2), „България в европейските географски представи”, „България – страна на съкровища”, „Земетресения и земетръсни последици по Българското Черноморие през холоцена”, двутомника „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”, том 1 (съставител) и др.

/www.burgas.bg/

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Д-р Атанас Орачев ще представи книгата си „Ахтопол. Древност и съвремие” в Бургас

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка