В Бургас отбелязаха 110-годишнината от кончината на най-големия благодетел и дарител на града – Александър Георгиев - Коджакафалията

Pan.bg 16 юли 2023 | 15:08 views (5315) commentaries(0)
img Димитър Шишманов

Вчера, 15 юли в Бургас бе отбелязана 110-годишнината от кончината на най-големия благодетел и дарител на града – Александър Георгиев - Коджакафалията.

От 10:00 часа, в знак на почит и преклонение пред неговата памет, Община Бургас организира заупокойна молитва при гроба на Александър Георгиев – Коджакафалията в Траурния парк на Бургас. Ритуалът бе воден от агатополския епископ Йеротей.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

От 11:00 часа бяха положени цветя и венци на признателност пред паметника на Александър Георгиев-Коджакафалията. Във възпоменателната програма взеха участие сродници на благодетеля, бургаския Духов оркестър и деца от НЧ „Пробуда 1880“.

На годишнината от кончината на Коджакафалията са посветени и други събития, които ще се проведат след 15 септември.

Сред тях е литературният конкурс за къс разказ и есе „Доброто у човека – урокът на Александър“. Инициативата е на бургаските читалища.

Другото събитие от програмата е кръглата маса под надслов „Родолюбие и милосърдие – благодетелите на България“.

Слово на Димитър Николов, кмет на Община Бургас

„Уважаеми бургазлии,

Днес се навършват 110 години от кончината на Александър Георгиев – Коджакафалията, наричан "Благодетелят на Бургас". Нека неговото име се помни и след нас, поклон пред паметта му!

Коджакафалията е бил не само богат търговец и филантроп, но и мъж с изключително визионерство и стремеж не само към своето личностно, а и към общественото развитие.

Неговата прочута благотворителност се е простирала от образованието и здравната помощ до подпомагането на бедните и безимотните. Той е разбирал, че човек се чувства добре само тогава, когато и на другите около него им е добре. Че истинският просперитет не може да бъде измерен само със собствени пари и имоти, а се основава на благоденствието и развитието на цялото общество. И в това се корени неговото величие.

Затова нека се вдъхновим от примера на Коджакафалията и като него да работим за по-добро бъдеще на нашия град. Нека споменът за него осветява пътя ни напред.

Александър Георгиев – Коджакафалията, ако ни гледаш и слушаш отнякъде, благодарим ти за всичко, което си направил за Бургас!

Твоите потомци“

/www.burgas.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


В Бургас отбелязаха 110-годишнината от кончината на най-големия благодетел и дарител на града – Александър Георгиев - Коджакафалията

ПРЕДИШНА СНИМКА 6/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка