Курсанти от Морско училище участваха в историческа възстановка (снимки)

Pan.bg 14 сеп 2023 | 21:43 views (2609) commentaries(0)
img Росица Колева

Курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участваха в историческа възстановка на бойни действия между български и германски военни части по време на Втората световна война.

В провелото се на 10 септември 2023 г. мероприятие в рамките на 11-ия културно-исторически спектакъл „Българската армия от Аспарух до наши дни“ курсантите – мичмани Димо Савов, Йордан Йорданов, Благовест Асенов, курсантите – главни старшини Мартин Петров, Благовест Лигов и с-на II ст. Тодор Тачев, доказаха, че възможностите и достойнствата на курсантския състав се простират далеч зад успехите в учебните зали и служебните задължения.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Представителите на ВВМУ, взели доброволно участие във възстановката, бяха облечени и оборудвани със 100% автентични униформи и екипировка, като в реконструкцията бяха включени и оригинални бойни машини от периода – мотори Zündapp KS750 и BMW R75, както и кола KDF Kübelwagen Tup. 82.

По време на организацията, подготовката и при самата историческа възстановка особено силно се отличи с-на II ст. Тодор Тачев – курсант от специализация „Военен лекар“, който е и част от клуб за исторически реконструкции „Братя по оръжие“.

Самият той играеше ролята на военен лекар – поручик от периода на Царство България.

Курсант мичман Димо Савов, също участник във възстановката и командир на курсантския дивизион, сподели: „Една от задачите, които съм си поставил като командир на дивизиона, е именно все по-дейното участие на курсанти в такъв тип мероприятия, свързани с бойната слава и достойнствата на нашите дядовци, много от тях – оставили костите си по бойните полета.

Горд съм, че имах честта да участвам с униформа на български подофицер, какъвто е бил и прадядо ми – Сава Лудиев.

Самият той загива трагично в последния ден на войната, но за мен винаги ще остане пример за подражание, който да следвам до края на живота си. Благодаря сърдечно на к-т с-на II ст. Тодор Тачев за възможността и на останалите момчета за достойното представяне.

Нашите предци се пожертваха, наш дълг е да помним!“

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Курсанти от Морско училище участваха в историческа възстановка (снимки)

ПРЕДИШНА СНИМКА 7/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка