Вицепрезидентът чества с българите в Унгария Деня на българо-унгарското приятелство

Pan.bg 22 окт 2023 | 20:54 views (2019) commentaries(0)
img Pan.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова чества заедно с българите в Унгария Деня на българо-унгарското приятелство – 19 октомври, когато Българската православна църква почита св. Иван Рилски. „В днешния труден свят имаме нужда да черпим от мъдростта на св. Иван Рилски, неговата философия да бъде наш ориентир в кризите. Имаме дълг и отговорност пред нашите деца – да им осигурим мир, спокойствие и възможност да растат щастливи и да се развиват“, се обърна вицепрезидентът към българите, стекли се в българския православен храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща.

Йотова изтъкна дългите връзки между българския и унгарския народ още от ранното Средновековие. „И двата народа сме възпитани в най-ценните човешки добродетели – когато приятелят изпадне в беда, да си първият, който да му подадеш ръка. Така възпитаваме и децата си“, подчерта вицепрезидентът.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В приветствието си Илияна Йотова цитира мисъл на големия унгарски революционер и поет Шандор Петьофи, от чието рождение тази година се отбелязват 200 години. „Този, който гледа в миналото, вижда бъдещето така, както високото небе се вижда в отражението на дълбоката вода“, казва Петьофи. Аз я разчитам така – за да вървим успешно заедно напред, трябва да знаем своите корени, да искаме да се вгледаме и научим уроците от миналото, за да не повтаряме неговите грешки. Трябва повече хора да препрочитат тази мисъл на Петьофи“, посочи вицепрезидентът.

„Когато дошли българските градинари тук, заварили една пустееща земя. Само след няколко години тези хора превърнали тази земя в райски градини. Преданията говорят за самодивски градини“, акцентира Йотова върху историята на българската емиграция в Унгария. Тя благодари на българите, че далеч от родината пазят своята идентичност и се радват на голямо уважение в унгарското общество. Вицепрезидентът цитира думи на градинаря Лазар Иванов от Тетевен, който преди над 100 години създава Дружеството на българите в Унгария – най-старото българско сдружение в Европа. „Бъдещето се гради не само с мотика, а с вяра в Бога и с отворени очи. А очите се отварят от науката“. Бъдещето е в образованието, културата и духовността. Българският народ и българската държава са създадени от писменост, книжовност, духовност. Вкорененото ни чувство за единство ни крепи през вековете, независимо къде се намираме по света“, заяви Йотова. Тя специално благодари на българския застъпник в унгарския парламент Симеон Варга, на председателя на Българското републиканско самоуправление Данчо Мусев, на председателя на Дружеството на българите в Унгария Димитър Танев. Вицепрезидентът увери българите в подкрепата на българската държава.

Илияна Йотова беше и в град Естергом, където за кратко през 12 век са били мощите на св. Иван Рилски. Там положи цветя пред паметната плоча на св. Иван Рилски в базиликата в града и откри документална фотоизложба „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“. В честването участва и Миклош Шолтес – държавен секретар по църковните, малцинствените и гражданските въпроси в кабинета на министър-председателя на Унгария.

/www.president.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Вицепрезидентът чества с българите в Унгария Деня на българо-унгарското приятелство

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка