Приветствие до личния състав на Военна академия „Г. С. Раковски“ по случай 1 ноември – Деня на народните будители

Pan.bg 01 ное 2023 | 06:38 views (1069) commentaries(0)
img „Голи са народите без книги,

немощни да се борят без оръжие

с противника на нашите души.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

О, будители народни,

цял низ светли имена чисти,

сияйни, благородни,

вий сте нашите знамена

най за вечни времена“.

Епископ Константин – X в.


Всяка година, на 1 ноември, България чества Деня на народните будители – празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери, осветил пътя на възраждащия се национален дух и стремеж към свобода, познание, наука и култура.

Забележителен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е Законът за задължителното всеобщо начално образование и че 9 години преди Освобождението на България през 1869 г. се създава Книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките.

Далеч преди официалното обявяване на празника, честващ Деня на будителите, българският народ се прекланя пред своите просветители и предводители и ги канонизира и почита като светци.

В началото на миналия век, на 1 ноември (по стар стил) българите честват деня на Св. Йоан Рилски Чудотворец, смятан за небесен покровител на българския народ и държава. Той е останал в народната памет като образец за всеотдайност, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството. Народната обич и уважение към този светец остават живи през вековете на османското владичество.

За първи път Денят на народните будители – 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 г.

През 1922 г. Стоян Омарчевски — министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември като Ден на българските народни будители.

На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно №17743, според което 1 ноември е определен за „Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“.

От 1922 до 1945 г. Денят на народните будители се ознаменува като общонационален празник.

През 1945 г. честването на празника е отменено и се заменя с празнуването на „Деня на Кирил и Методий“ (преобразуван в днешно време в „Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“).

Въпреки официалната отмяна, традицията за честване на народните будители през този период продължава да се поддържа жива.

Със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., празникът се възобновява официално по идея на председателя на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ професор д-р Петър Константинов.

Датата 1 ноември отново е обявена за Ден на народните будители и става неприсъствен ден за всички учебни институции в страната.

От 2002 г. на тази дата се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и се извършва тържествена смяна на караула.

От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука.

С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

Първи ноември е емблематичен за българския народ. Това е празник на духа и жаждата за знания, наука и просвещение, на стремежа за свобода и независимост, на копнежа към свободните небесни ширини, на стремежа към развитие и прогрес, на любовта към „всичко българско и родно“.

Първи ноември олицетворява силата на българския народ, доказал през вековете, че единението и висшата духовна цел са по-важни, в името на свободата и просперитета на страната ни.

В този празничен ден изразявам нашата признателност и към всички вас – хората на науката, защото тя ни води към неразкрити и непознати светове. Тя е път към бъдещето и към безграничното човешко познание. Да се посветиш на науката е преди всичко призвание, събрало в едно дръзновение, устрем, жар и оптимизъм.

Изразявам признателност и към всички вас – днешните будители – хората, които образовате децата ни, посявате зрънцето на любовта към книгите, формирате принципи и ценности, с мъдрост пазите българския дух и традиции и ги предавате от поколение на поколение.

Нека заедно да продължим делото на будителите, да съхраним традициите и родолюбието, като построим онзи мост, по който нашите деца да пренесат в бъдещето знанията и ценностите, наследени от нашите предци!

www.rndc.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Приветствие до личния състав на Военна академия „Г. С. Раковски“ по случай 1 ноември – Деня на народните будители

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка