В Бургас: Откриване на изложбата "Аргонавти на свободата - Гарибалди и българите"

Pan.bg 02 фев 2024 | 22:31 views (734) commentaries(0)
img Димитър Шишманов

На 6 февруари от 12:30 ч. в Историческия музей на ул. „Лермонтов“ 31 ще бъде открита изложбата „Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите“. Заглавието не е избрано случайно – това е определението, което самият Джузепе Гарибалди дава за своите бойци по време на „Похода на Хилядата“.

Гостуването на тематичната изложба е посветено на 146 години от Освобождението на Бургас и България от османско владичество. Мобилната експозиция е създадена от Музея на Възраждането във Варна със съдействието на г-н Антонио Таркуинио - почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен, който ще присъства на събитието в бургаския музей, заедно с авторите.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В осем различни пана посетителите ще намерят информация за българи, последователи на Гарибалди, както и за италианци – гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България.

Сред подбраните експонати са италиански трикольор от дружина на Гарибалди от 1860 г., фотографии на самия Джузепе Гарибалди, както и на българи – участници в гарибалдийското движение – Георги Раковски, Димитър Общи, Хаджи Димитър и Капитан Петко войвода.

Вдъхновен от личността на Гарибалди и по повод изложбата, италианският художник Алесандро Киараппа рисува портрет на великия революционер. Този портрет остава дарение за българите, показвайки още веднъж взаимното уважение и привързаност между двата народа – италианския и българския. Едновременно с портрета на Гарибалди, Киараппа рисува и още един портрет – на Васил Левски. Двата портрета са рисувани с една и съща техника.

Друг акцент са личните вещи на Паскал Станини – италианец – гарибалдиец, живял след Освобождението в България и работил като служител по жп линията Русе – Варна. Те са предоставени от неговата правнучка Летиция Атанасова.

Изложбата ще гостува в Историческия музей в Бургас до края на месец март 2024 г.

www.burgas.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


В Бургас: Откриване на изложбата "Аргонавти на свободата - Гарибалди и българите"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка