Otbrana.com: Ученическият конкурс за Балканските войни е към своя край

Pan.bg 08 фев 2024 | 22:17 views (386) commentaries(0)
img 133 есета и разкази се борят за първите места

Спирдон Спирдонов

Ученици от цялата страна се включиха в Националния конкурс „Наследник съм на…“, посветен на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.).

На работно съвещание в Министерството на отбраната под ръководството на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Димитър Илиев, в което участваха представители на Министерството на образованието и науката, началника на РУО в София Ваня Кастрева и на Съюза на ветераните от войните на България, началникът на ЦВО полковник Павлин Велков информира за провеждането на конкурса.

До 31 януари, когато беше крайният срок за представяне на проектите с изследователски характер, във формат на есе или разказ, свързани с участието на техни предци в Балканските войни, са се включили 133 ученици от двете възрастови групи – от V до VII и от VIII до XI клас.

До 16 февруари областни комисии в състав началник/представител на Регионално управление на образованието, началник/представител на териториална структура на Централното военно окръжие, председател на областна организация на Съюза на ветераните от войните на България разглеждат постъпилите проекти, отличават първите три в двете възрастови групи и класират съответно на първо, второ и трето място най-добрите проекти в двете възрастови групи.

Стигна се до решението награждаването на спечелилите на регионално ниво да се проведе на 13 март, когато през 1913 г. пада Одринската крепост.

Предвижда се награждаването на национално ниво да бъде на 26 март, който от 1914 г. в българския културно-исторически календар се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета.

До 29 февруари 2024 г. спечелилите първо място в двете възрастови групи проекти от всяка област трябва да се изпратят до Министерството на отбраната по електронен път. Комисия в състав от Министерството на отбраната, Националния военноисторически музей, Военна академия „Г. С. Раковски“, Централно военно окръжие, Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България и РУО-София ще разгледа постъпилите проекти и ще определи откроилите се до 10, чиито автори ще бъдат наградени в тържествена обстановка в Министерството на отбраната.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Министерството на отбраната www.mod.bg в рубриката „110 години Балкански войни“ и в медиите. Най-добрите ще намерят място в специално издаден сборник, финансиран от МО по реда на Наредба Н-12/2014.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка