Otbrana.com: Книга събра имената на над 1200 русенци, загинали за България

Pan.bg 09 фев 2024 | 15:10 views (200) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

„Не, не сте забравени“ е заглавието на издадената от Областния съвет на СВВБ в Русе книга, която е посветена на 110-та годишнина от Балканските войни (1912-1913 г.) и стотиците герои-русенци, отдали живота си за свободата и независимостта на своето Отечество – България.

В книгата са изписани 1242 имена на загинали опълченци и военнослужещи с войсковата част и датата на геройската им смърт за освобождението и обединението на България.

Там са и имената на офицерските кандидати Антон Петров и Валентин Донев от 61 Стрямска механизирана бригада и 68 бригада „Специални сили“, загинали по време на мисията в Ирак през 2003 и 2005 г.

В книгата има разкази за живота на ветераните от Втората световна война старши лейтенант Васила Илиева, Иванка Ангелова, капитан далечно плаване Борис Георгиев, Велизарий Симеонов и Христо Колев.

Съставители на своеобразната творба са Огнян Беломорски и Евгени Алексиев. Снимките са на Стоян Икониев.

Днес ветераниет няма нужда от богатства и имоти, не се стремят към длъжности, постове и титли, пише председателят на Областната организация на СВВБ Вили Икономов.

Днес, тяхното богатство, посочва той, са спомените – хубави или лоши, радостни или тъжни. И тяхната радост са нашата благодарност и внимание. „Това се опитваме да им дадем с тези редове – благодарност, внимание, уважение!

И едно силно и голямо обещание – те, както и тези, които напуснаха бойните редици на живота, няма да бъдат забравени.“
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка