Otbrana.com: В Кюстендил класираха участниците в ученическия конкурс, посветен на Балканските войни

Pan.bg 13 фев 2024 | 13:25 views (458) commentaries(0)
img Otbrana.com

Във Военно окръжие II степен – Кюстендил, във връзка с Националния ученически конкурс „Наследник съм на …“, посветен на 110-годишнината от Балканските войни обявен от Национален инициативен комитет за честването на годишнината, се събра комисия за класиране на участниците от област Кюстендил.

В комисията бяха включени подполковник Димитър Димитров - началник на Военно окръжие II степен – Кюстендил, госпожа Гергана Паргова - старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионално управление на образованието – Кюстендил и полковник от запаса Димитър Панайотов - председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Кюстендил и бивш командир на 88-ми армейски инженерен полк дислоциран в Кюстендил до 2001г., съобщават от Военното окръжие.

След като комисията разгледа и се запозна с постъпилите проекти на електронния адрес на Военно окръжие II степен – Кюстендил установи, че в първа възрастова група (ученици от V – VII клас) няма постъпилите проекти.

Във втора възрастова група (ученици от VIII – XI клас) са постъпили 4 (четири) проекта Всеки един от членовете на комисията се запозна с разпечатка от постъпилите проекти като определи спазен ли е регламента и изискванията за оформяне и представяне на проектите.

След това бяха обсъдени по отделно представените проекти като комисията приложи Критериите за оценяване заложени в обявата: тематична обвързаност; пълнота на представянето и исторически факти; елементи на изследователска дейност за участие на родственици; творчески подход; езикова и стилистична култура.

На първо място беше класиран проектът на Антон Йорданов Йорданов -ученик от 10 клас на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“- гр. Дупница. На второ място беше класиран проектът на Симона Радославова Гюрина - ученичка от 9 клас ПГ по облекло и стопанско управление.

На трето място беше класиран проектът на Ивона Радославова Гюрина - ученичка от 9 клас ПГ по облекло и стопанско управление.

Във всички творби под формата на разказ или есе бяха представени героични моменти от действието на участници или загинали граждани на град Дупница в Балканските войни през 1912 – 1913 г.

Една от целите на конкурса е да се възпитават учениците в родолюбие, човечност, етническа толерантност, в дух на патриотизъм, както и уважение и преклонение пред подвига и паметта на българските герои, участвали и загинали в борбата за национално освобождение и обединение.

Класираните участници на регионално ниво ще бъдат наградени от комисията на 13 март.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка