Премиера на документалния филм „Спасителят“ във Военна академия

Pan.bg 09 мар 2024 | 09:41 views (1001) commentaries(0)
img Pan.bg

Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на премиерата на филма „Спасителят“, посветен на полковник Цветан Мумджиев във военна академия „Г. С. Раковски“.

Лентата представя живота и делото на Цветан Мумджиев и приноса му за спасяването от депортация и смърт на хиляди евреи от България и Беломорието по време на Втората световна война.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Това е интересна и красива история за морала, за човещината, за приятелството и за патриотизма, които би трябвало да вълнуват хората и преди, и сега“. С тези думи началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев откри събитието в препълнената зала „Тържествена“. И продължи: „След упорита и обстойна изследователска работа, свързана със събирането и анализа на голям обем от документи, публикации и факти, от интервюта с хора от България и Израел, е съставена хронологията на една изключителна личност, български офицер, възпитаник на 27-ми випуск на Военна академия. Полковник Цветан Мумджиев е участник в трите войни за национално освобождение и обединение. През годините на Втората световна война заема основни командни длъжности в Трудовите войски и временната трудова повинност. Историята е разказана на базата на коректно използване на потвърдени източници и с неподправен терминологичен апарат, копиран от архивните единици. Представена е истината за мобилизирането на българските евреи, работата им в трудовите групи и дейността на полковник Мумджиев в подкрепа на тяхното ежедневие и живота на застрашените от тях.“

„Благодарение на подобни личности в България са спасени всичките близо 57 хиляди български евреи. Затова точно българските евреи защитават пред новата власт в Народния съд обвиняемия Цветан Мумджиев, за да може безапелационно да бъде оправдан, но не и пощаден.“ Завърши словото си генерал-майор Дочев и пожела на всички приятно гледане.

Филмът „Спасителят“ е по сценарий на полковник от запаса проф. д.н. Димитър Недялков, режисьор Владимир Щерянов и оператори Емил Топузов и Галин Божков, продукция: Доли Медия Студио – Добромир Чочов, с подкрепата на Националния филмов център. Лентата разказва що е то трудова повинност, защо и как се е появила и как впоследствие е била заимствана от България и приложена в САЩ и в редица държави в Западна Европа. Използвани са уникални киноархиви, снимки и документи от времената, за които се разказва. Много от тях се показват за пръв път на екран. Дадена е думата на видни български историци и представители на еврейската общност.

С гордост ще припомним, че в края на септември 2021 г. в Министерството на отбраната бе представена книгата на полк. проф. Димитър Недялков „Българската армия и спасяването на българските евреи 1941 – 1944“, Тя е опит за цялостен и единствен по мащабите си анализ на драматичните събития от Втората световна война, резултат от които е спасяването на десетки хиляди български и чужди граждани от еврейски произход. Уникалността на този високохуманен акт се допълва от потвърдения от архивните документи факт – основният „инструмент“ за спасяването им е доблестната Българска армия и придадените й трудови формирования. С филма „Спасителят“ полк. о.з. проф. Недялков продължи високохуманното си дело.

/www.rndc.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Премиера на документалния филм „Спасителят“ във Военна академия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка