Otbrana.com: Осветиха военния паметник в с. Ясеново, Казанлъшко

Pan.bg 11 мар 2024 | 12:00 views (434) commentaries(0)
img Галентин Караславов

Вчера в с.Ясеново, Община Казанлък, бе осветен военен паметник, на загиналите във войните за национално обединение 57 жители на селото, сред които 20 мюсюлмани. Служба от духовници от двете вероизповедания, много местни жители,депутати, ученици, представители на СВВБ и СОСЗР и на други общественни организации участваха в родолюбивата прояма и поднесоха венци и цветя.

Снимки: Стефко Михайлов

***

Откриването бе преди година

Паметникът е на 57-те герои от казанлъшкото село Ясеново, загинали във войните за България и оставали костите си по бранните полета на Тракия, Западните покрайнини, Македония и Хърватия бе открит на 8 април 2023 г. с тържествен военен ритуал. Строят прие заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов. Скулпторната композиция изразява недописаното войнишко писмо до майката, прекършеното перо, последната капка мастило. На паметните стени, на мраморни плочи са издълбани имената на героите.

Приветствени адреси бяха прочетени от името на президента Румен Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов от съветника на държавния глава по сигурност и отбрана Илия Милушев и председателя на Сдружението „За честта на пагона“ капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев. Слова произнесоха кметът на селото Пламен Велев и председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В празника се включиха още представители на местната власт, на Общинската организация на СОСЗР в Казанлък, на Общинската организация на СВВБ в Габрово, много гражданпи на Ясеново и околните селища, както и ученици.

С подписка от 300 души бе създаден инициативният комитет за издигане на монумента. Уникалният проект е дело на талантливия художник и дизайнер Иван Гайдаров, заедно с архитектите Виолета Бакунина и Иван Бакунин. До сградата на кметството има и 57-мм зенитно оръдия. От селото са благодарни за съдействието на ген. Златан Стойков, кап. Цвятко Дончев и полк. Кънчо Михов по осигуряването на оръдието и неговото поставяне в селото.

След тържеството ген. Стойков връчи грамоти и плакети от името на министъра на отбраната на майор от запаса Стефко Михайлов от СОСЗР в Казанлък и директора на парк-музей "Бузлуджа - Шипка" старши лейтенант от запаса Чавдар Ангелов за приноса им при организиране и провеждане на срещата на Шипческите випуски на курсантите, която се проведе през август 2022 г. Със същата грамота и плакет е удостоен и председателят на Общинската организация на СОСЗР в Казанлък майор от запас Евгени Пейчев.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка