Otbrana.com: Две исторически годишнини отбелязахме във Военната академия

Pan.bg 15 мар 2024 | 22:24 views (450) commentaries(0)
img Навършиха се 79 години от Дравската епопея и 152 години от рождението на полковник Борис Дрангов.

Спирдон Спирдонов

Две тържествени церемонии имаше днес във Военна академия „Георги С. Раковски“. Първо началникът на учебното заведение генерал-майор Тодор Дочев посрещна ветерани от Втората световна война и други членове на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). С участието на офицери, сержанти и цивилни служители от академията бяха отбелязани 79 години от Дравската епопея на Българската армия. Това се случи пред паметния знак, посветен на българските бойци, които се завръщат на 17 юни 1945 г. от фронта под командването на ген. Владимир Стойчев. Самият знак бе открит на 20 юни 2023 г. от СВВБ и Военната академия с подкрепата на Министерството на отбраната.

За хода на Дравската отбранителна операция от 6 до 19 март 1945 г. говори главен асистент д-р Боян Жеков от ИПИО. Той завърши словото си с цитиране на телеграмата от 21 март 1945 г. до ген. Владимир Стойчев от регентите проф. Тодор Павлов, проф. Венелин Ганев и Цвятко Бобошевски: „По случай блестящата победа на Първа армия при река Драва, ценен принос на българската войска за по-скорошно спечелване на крайната победа, Вам, на Вашите помощници и на всички чинове от щабовете и частите, взели участие в епичните боеве и особено на 16-та пехотна дивизия и на нейния командир полковник Ганев, изказваме нашите най-сърдечни поздравления. Ние сме дълбото убедени, че героичните усилия на бойците от поверената Ви армия ще бъдет надлежно оценени от всички и ще осигурят по-щастливи бъднини на скъпата ни родина.“

Участниците бяха приветствани от председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов, лекокартечар, доброволец от Втората световна война. В Дравската епопея нашата армия защити честта на България и гарантира границите на държавата ни, каза той. Ние се гордеем с героите си, бе категоричен д-р Сечанов, призовавайки да не забравяме военната си история.

На паметния знак бяха поднесени венец и цветя от СВВБ и Военна академия „Георги С. Раковски“. На последваща среща с ветераните генерал-майор Тодор Дочев подчерта, че в академията се изучава бойният път на Българската армия през Втората световна война. Д-р Сечанов му благодари за готовността паметния знак да намери място в района на Военната академия.

Веднага след това бе втората церемония. На нея ветерани, офицери, сержанти и цивилни служители почетоха делото на незабравимия български командир и педагог полковник Борис Дрангов, загинал на кота 1050 при завоя на река Черна от френски шрапнел, на 26 май 1917 г.! Поводът бе 152 години от неговото рождение. Това стана пред паметника му, който беше издигнат в парка на академията и официално открит на 2 март 2018 г. Цветя бяха поднесени от началника на академията генерал-майор Тодор Дочев и председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка