Фото-факт: Вицепрезидентът Йотова откри в Одрин барелеф на отец Александър Чъкърък

Pan.bg 18 мар 2024 | 12:26 views (529) commentaries(0)
img Pan.bg

Барелеф на отец Александър Чъкърък откри в българската църква „Св. Георги“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. На 17 март т.г. се навърши една година от неговата смърт. Отец Чъкърък беше дългогодишен свещенослужител в българските църкви в Одрин, член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, радетел за опазване и укрепване на българската вяра и традиции. Инициативата за барелефа е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул, Анкара.

„Най-важното е да работим заедно и който на какъвто език иска, на такъв да се моли. Молитвата звучи по един и същи начин.“ Това бяха първите думи, с които отец Чъкърък ме посрещна за първи път преди седем години. Тези думи никога няма да забравя. Негова беше житейската философия на толерантност и взаимност. Вярвам, че като ни гледа отгоре, той е доволен, защото днес тук в негова памет сме се събрали толкова много хора – представители на всички нива на турската власт, на българските институции и местната власт, на Съюза на тракийските дружества в България“, посочи в словото си вицепрезидентът Йотова.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Всяка минута от живота му беше посветена на опазване на православната вяра, на българския език, на укрепването на българската общност. Отец Чъкърък беше един от най-добрите посланици между България и Турция“, подчерта Илияна Йотова. Тя припомни, че месец преди кончината му отец Чъкърък беше удостоен от президента Румен Радев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговите заслуги за опазването на българското културно и историческо наследство.

„Делото на отец Чъкърък не си отиде с него, то продължава и днес“, заяви Йотова и увери в неизменната подкрепа на президентската институция съпругата му Мария Чъкърък, която ръководи Българското неделно училище „Иван Вазов“ и Народно читалище „Просвета“ – единственото българско читалище в чужбина. Тъй като расте интересът към българския език, заедно с Министерство на образованието и науката работим за изпращането на още учители тук, посочи вицепрезидентът.

„В двете български църкви в Одрин ще продължава да се чува българска реч, българското училище ще продължава да учи и млади, и стари на български език. Така, както искаше отец Чъкърък – в името на България и на православната вяра“, подчерта Йотова. Тя заяви, че се очаква да бъде изпратено духовно лице, което да служи на български език.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Фото-факт: Вицепрезидентът Йотова откри в Одрин барелеф на отец Александър Чъкърък

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка