Вицепрезидентът към учители в български неделни училища: Мисията ви е огромна – да научите българчетата в чужбина да мислят на български и да знаят що е Родина

Pan.bg 19 мар 2024 | 13:50 views (825) commentaries(0)
img Под патронажа на Илияна Йотова в Лисабон се проведе форум „Иновативни методи и материали за преподаване на българската история и география на България в българските училища в чужбина“

Pan.bg

Огромна е вашата мисия – не само да научите на български език българчета, родени зад граница, но и да им да обясните що е Родина, да ги научите да мислят на български език, да познават големите български автори, българската литература и българската история. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към учители в български неделни училища в чужбина от 15 държави, които участваха във форума „Иновативни методи и материали за преподаване на българската история и география на България в българските училища в чужбина“. Събитието се проведе в Лисабон под патронажа на вицепрезидента. Организатори са Министерството на образованието и науката, Португалско-българската асоциация „Св. св. Кирил и Методий“ и едноименното Българско неделно училище в Лисабон, в партньорство с Асоциацията на българските училища в чужбина, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Лисабонския университет.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В изказването си Илияна Йотова подчерта, че неделните училища са най-големият успех, най-видимият резултат в политиката с българите в чужбина. „Те се превръщат в своеобразни духовни центрове – там нашите сънародници се чувстват като общност, там се пази българското самосъзнание“, посочи вицепрезидентът. Тя отново призова за създаването на Български национален културен институт зад граница, който ще подпомогне и дейността на неделните училища. „Тази идея среща подкрепа в различни среди както в България, така и сред сънародниците ни в чужбина. За съжаление, все още липсва необходимата политическа воля в България“, заяви Йотова. Такъв институт ще привлича и интереса на чуждите граждани към българския език, традиции, култура и духовност.

„Не е лека задачата ни днес – да обсъдим как методите на преподаване на български език, история и култура се пренасят във времето, как отговарят на предизвикателствата на съвремието, в което живеем. Как да успеем да привлечем и задържим интереса на децата, които имат неизчерпаеми източници на информация, как да говорим на техния език. Как да направим онази успешна амалгама от знания, опит, иновации и интерес, за да можем заедно с децата зад граница да извайваме образа на България“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкна активната дейност на Министерство на образованието и науката за българските неделни училища с Националната програма „Роден език и култура зад граница“. „Имате възможност за творчество, да развивате и адаптирате инициативите на МОН към спецификите на страните, в които живеете и преподавате“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова акцентира и върху изучаването на български език и култура като мотивация за връщането на младите българи в България. „Не можем да върнем всички, но можем да ги привлечем да учат в български висши училища, а защо не и да останат в България“, посочи тя. Вицепрезидентът изрази надежда, че с общи усилия и в други страни може да се постигне успех като този в Чикаго с признаването на българския език в американските дипломи.
„България не е най-бедната държава, не сме и най-нещастните хора, както ни класират нерядко. В наши ръце е да променим този образ“, призова вицепрезидентът.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Вицепрезидентът към учители в български неделни училища: Мисията ви е огромна – да научите българчетата в чужбина да мислят на български и да знаят що е Родина

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка