Премиерът Димитър Главчев, ръководената от него делегация и Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий се поклониха на светите мощи на св. св. Кирил и Методий в Света гора

Pan.bg 11 май 2024 | 08:32 views (396) commentaries(0)
img Pan.bg

Премиерът Димитър Главчев, ръководената от него делегация и Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий се поклониха на светите мощи на св.св. Кирил и Методий в Света гора. Това събитие се смята за голяма чест и е знак за доброто сътрудничество между българската държава и духовната общност в Света гора.

Монасите извадиха от духовната съкровищница на манастира св. мощи на славянобългарските просветители Кирил и Методий, пред които българската делегация се поклони и изпроси благословение за целия български народ в навечерието на църковната прослава на светите братя утре у нас. Министър-председателят специално благодари на Прота на Света гора Негово всепреподобие Йеромонах Стефан и гражданския управител на Света гора Анастасиос Мициалис за оказаното безценно съдействие мощите на светите братя да бъдат донесени в България преди 2 години. „Тогава десетки хиляди вярващи българи се поклониха пред светите мощи на солунските братя в знак на признателност. Това бе изключително важно събитие за християните у нас и ние го оценяваме“, изрази своята благодарност министър-председателят.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

По време на разговора с духовното ръководство бе обсъдено отличното взаимодействие между институциите, благодарение на което през последните години няма никакви затруднения във връзка с двойните (църковни и граждански) разрешения за поселване в Света Гора на българи, както и, че същото важи и за наложителните разрешения за духовници за поклонение в Света Гора. „За мен, заедно с министрите и депутатите, е огромна чест да бъдем в това светилище на православието и духа и занапред да поддържаме силна връзка между България в това изключително място“, добави премиерът Главчев.

Премиерът Димитър Главчев получи в дар почетен възпоменателен плакет, изобразяващ сцената на Възнесение Господне - главният празник на манастира "Есфигмен".

Визитата на българската делегация в Света гора продължи с посещение на Централния светогорски храм. Предстои участието им в празника на манастира „Св.Вмч. Георги Зограф”. По време на посещението си в Атон министър-председателят Главчев е придружаван от Врачанския митрополит и наместник-председател на Светия Синод Н. Впр митрополит Григорий, министрите на образованието и науката проф. Галин Цоков, на културата Найден Тодоров, на туризма Евтим Милошев, на земеделието и храните Георги Тахов, както и народни представители.

www.gov.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Премиерът Димитър Главчев, ръководената от него делегация и Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий се поклониха на светите мощи на св. св. Кирил и Методий в Света гора

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка