ТРИ В ЕДНО: ФОТОРАЗКАЗ ОТ ЛОЗЕНЕЦ, КИТЕН И ПРИМОРСКО!

Pan.bg 07 дек 2016 | 16:15 views (31357) commentaries(0)
img Снимки - Pan.bg

След есенните посещения на Pan.bg във Варна, Бургас, Китен, Приморско, Свети Влас и Ахтопол, днес се насочваме към Лозенец. В периода 2015-2016 г. нашият сътрудник от Китен на няколко пъти ни зарадва с включвания от това малко южно черноморско пристанище и ни представи спиращи дъха кадри от местното уиндсърф-училище край скалите, туристическото корабче "Ралица" и риболовната флотилия.
Сега се завръщаме отново в района с комбиниран фото-репортаж от Лозенец, Китен и Приморско. С любезното позволение на кореспондентите ни от Приморско и Китен решихме да обединим три отделни серии от снимки в една по повод морския празник Никулден и да Ви покажем още няколко интересни места по черноморския бряг освен традиционните изгледи с красиви рибарски лодки.
В Лозенец празникът бе отбелязан подобаващо с т. нар. "Никулденска трапеза", изложба-базар и рибен курбан в бистро край пристанището. На снимки с номера от 1 до 6 можете да видите част от плавателните съдове от лозенската флотилия, регистрирани в Созопол, Приморско или Царево. Някои от тях са лодките с извънбордови двигатели Цр-653 (снимка 1), ПР 575 (снимка 2), Цр 543 (снимка 4) и "Аглая" (снимка 5), рибарска лодка "Ели" с външна маркировка Цр 214 (снимка 3) и др. Снимка 7 е бонус от началото на есента на т.г. На нея е показана сградата на местната рибарска дружинка на пристанището в Лозенец (над леерното ограждение в носовата част на катера с външна маркировка Sz-829).
За деня на Св. Николай Чудотворец бе подготвена богата програма и в Приморско, включително тържествена литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий", литийно шествие до пристанището, поднасяне на венец на паметната плоча на загиналите рибари от Приморско при даляна "Кондрос", никулденски курбан за здраве във водолазен център "Посейдон" и много други събития. В нашата галерия на снимка 8 е представен водолазния център "Посейдон", а на снимка 9 - паметната плоча на рибарите, удавени при даляна "Кондрос" на 16.12.1951 г. Върху нея са изписани имената на Вълчо Мирчев, Георги Сотиров, Димитър Кондаков, Иван Толошапов, Иван Чифчибашиев, Киро Димов, Костадин Парушев, Петко Диков и Продан Митрев.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Малко по на юг, в съседния Китен рибарската дружинка получи специален подарък от художника Никола Николов - икона на Св. Николай Чудотворец. Празненствата включваха културна програма и рибен курбан пред кметството, както и редица инициативи в района на водолазния клуб "Марина". Следващите снимки (с номера 10 и 11) в нашия фото-разказ показват две рибарски лодки в пристанището на Китен - "Ваня" (Пр 477) и ПР 599. На снимка номер 14, която е бонус от началото на есента на т.г. е кметството на Китен, което бе главен организатор на морския празник. В заключителната част от галерията можете да видите изглед от пристанището на Китен към водолазния клуб "Марина" (на снимка 15, зад автомобила), районът срещу клуба, където е поставена паметна плоча за световния рекорд на Иван Железаров за престой в солена вода (на снимка 16, при стълбището) и близък поглед към самата плоча (снимка 17).
Надяваме се, че разказът на нашите сътрудници от Китен и Приморско е допринесъл за доброто настроение, което оставя у всеки от нас морския празник Никулден! Очаквайте следващите им включвания от интересни места по южното Черноморие.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ТРИ В ЕДНО: ФОТОРАЗКАЗ ОТ ЛОЗЕНЕЦ, КИТЕН И ПРИМОРСКО!

ПРЕДИШНА СНИМКА 12/16 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка