КОЛЕКЦИЯ "ПОСЛЕДНИТЕ МОХИКАНИ": ВИЖТЕ МОРСКАТА НИМФА ОТ НЕСЕБЪР!

Pan.bg 31 яну 2020 | 15:01 views (6730) commentaries(0)
img Българските морски новини № 582

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Несебър и нашия Черноморски приятел Жул Верн

След поредица от интересни включвания от Бургас, Варна, Созопол и Черноморец днес в колекцията "Последните мохикани" ни гостува яхтата "Нимфа", забравена от години в новото пристанище на Несебър.

Дори и времето, което е поставило своя жесток отпечатък върху корпуса на несебърската "Нимфа" не би могло да заличи красивите й форми.

Под ръждата, следите от пожар и графитите, изписани от незнайни художници се крият впечатляващи корабостроителни детайли - бушприт, силно наклонен напред форщевен (вълнорез) от клиперен тип, транцевидна кърма, подобна на тази на баркентината "Калиакра"...

Корпусът на яхтата е издържан в типично гръцката морска разцветка от бяло-синьо. В най-добрите си години тя бе корабче за морски разходки в района на Слънчев бряг, Несебър, Поморие и Сарафово и се радваше на голям интерес от страна на туристите.

Дано да се намерят ентусиасти, които да възстановят "Нимфа"-та от Месемврия, подобно на поморийската яхтичка "Титан" и царевското корабче "Мария Луиза", за които вече писахме.

В колекцията, посветена на "Последните мохикани" вече имаме определени натрупвания в Pan.bg благодарение на усилията на Джоузеф Конрад, Ърни Хемингуей, Ерик Табарли, Емилио Салгари и Джек Лондон.

В периода юни-юли 2017 г. публикувахме снимки на Старата фрегата (53-63) в Бургас от Ърни Хемингуей и на старата гемия в Черноморец (64-65) от Джоузеф Конрад.

На 1 юли 2019 г. Емилио Салгари представи рибарската лодка тип "Аламана" в Созопол (снимки 32-48), а на 14 юли Джек Лондон допринесе за поредицата с нощни снимки на прочутата яхта Bulcon Star/"Булкон стар" във Варна (23-31).

В допълнение през февруари 2019 г. Ерик Табарли разказа на нашите читатели за гемията "Крузо", намерила последен пристан в района на Мостика в Бургас и използвана като плажен бар (TR Beach Bar), по-известен с прякора "Шлепа" - снимки 69-81.

На 7 септември 2019 г. Жул Верн ни показа старата гемия-ресторант в Несебър - снимки 19-22, а на 1 декември 2019 г. Жул Верн ни изпрати прощални снимки от подводницата "Слава" (10-17), която излезе в последното си плаване до Белослав, където ще бъде превърната в музей.

Благодарим на Джек Лондон за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
в Pan.bg!


Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КОЛЕКЦИЯ "ПОСЛЕДНИТЕ МОХИКАНИ": ВИЖТЕ МОРСКАТА НИМФА ОТ НЕСЕБЪР!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/81 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker