ЗА ПЪРВИ ПЪТ: СЛЕД ГАЛЕРАТА НА ЦАР ИВАН ШИШМАН - ВИЖТЕ КУРИЕРСКИ ВИНТОВ ПАРАХОД KELLASSOURY!

Pan.bg 08 фев 2020 | 13:43 views (5706) commentaries(0)
img Българските морски новини № 584

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

Pan.bg продължава да следи за Вас обновлението на Бургаската морска експозиция.

Наскоро в нея постъпи нов чертеж в мащаб 1:170 на куриерски винтов параход Kellasourry. Той e начертан по специална поръчка от д-р Калоян Панчелиев и подарен на Черноморските приятели в Бургас.

Куриерски винтов параход Kellasourry, по-известен като параходна винтова шхуна "Келасуры" е предаден на Княжество България през 1879 г. с разрешението на руския император Александър II Николаевич (1818 – 1881 г.).

Корабът е спуснат на вода през 1859 г. в корабостроителницата W. & H. Pitcher в Нортфлийт, Великобритания и представлява част от западно-европейското корабостроително наследство в нашия флот въпреки кратката му служба в него.

Кога и при какви обстоятелства "Келасуры" влиза в Черно море през 1879 г., за да бъде предадена на Княжество България, на коя дата пристига във Варна, участва ли в официалната церемония на 31 юли 1879 г., използвана ли е изобщо като учебен кораб и колко българи-практиканти са обучени на нея, била ли е някога част от портовото капитанство във Варна, защо след като на нея е вдигнат български флаг, тя продължава все още дълго време да се води в списъка на руските военни кораби и колко време престоява в пристанище Рени са все въпроси, на които ще търсим отговор в нашата нова рубрика "Морска историческа хроника".

Чертежът на куриерски винтов параход Kellasourry публикуваме в настоящата серия, редом до предишните попълнения в експозицията - галерата "Лъв" - флагмански кораб на цар Иван Шишман от XIV век, испанската галера La Real, влекач Sanmar XII и туристическо корабче "Албена" от Варна, яхта "Света Мария" от Китен, легендарната лодка "Джу IV" и емблемата на Българския народен морски сговор.

Благодарим на Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЗА ПЪРВИ ПЪТ: СЛЕД ГАЛЕРАТА НА ЦАР ИВАН ШИШМАН - ВИЖТЕ КУРИЕРСКИ ВИНТОВ ПАРАХОД KELLASSOURY!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/17 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка