ЗА ПЪРВИ ПЪТ И САМО В PAN.BG: ФИНЛАНДСКА НАХОДКА - ПАРАХОДНИЯТ БАРКАС "РАКЕТ", БЪЛГАРСКИ "РАКЕТА" ОТ 1879 г.

Pan.bg 06 май 2020 | 13:46 views (1197) commentaries(0)
img Д-р Калоян Панчелиев, Преслав Панчелиев

Морска историческа хроника № 18

В брой № 13 на нашата нова рубрика отворихме темата за параходния катер/баркас "Ракета", предаден на Княжество България от Русия в зората на Дунавската флотилия и Морска част през 1879 г.

Тогава разгледахме едно съвсем кратко, но доста информативно съобщение, публикувано в сп. "Морской сборник" в края на 1877 г., което осветлява първия етап от биографията на катера, придобиването му от руското правителство, както и предстоящото му изпращане на р. Дунав:

"Финландските вестници писаха, че параходните лодки "Ракетъ" и "Сваланъ", принадлежащи на акционерното общество "Крейтон и Ко" в Або, са продадени преди броени дни на руското правителство и вече са отправени в Петербург, откъдето те ще бъдат изпратени по железницата на Дунава". [4]

Възстановка на автора
image

За съжаление имената на финландските вестници в случая не се споменават, но със сигурност може да се каже, че един от източниците на съобщението в сп. "Морской сборник" е вестник Ostra Finland [5], което установихме след съответното проучване на финландския печат от края на 1877 г.:

"Параходните катери/баркаси "Raket" и "Svalan", принадлежащи на акционерното общество W:m Crichton & C:os. тези дни бяха продадени на руската държава.

От съобщението, публикувано във вестник Ostra Finland разбираме, че името на параходния катер/баркас, който от 31 юли 1879 г. е българският "Ракета" първоначално е било "Raket" ("Ракет").

Тук разбира се, можем да поставим едно "вероятно", защото съобщението във вестника само по себе си не е документ за наименуване на кораб и е възможно да е допусната дребна печатна грешка.

Обаче и в други финландски вестници от октомври 1877 г. този параходен катер/баркас фигурира като "Raket".

Следователно на този етап можем да го приемем за достоверно под формата на работен вариант като се надяваме финландските журналисти тогава да са били добросъвестни и достатъчно информирани за имената и продажбата на двата параходни катера от W:m Crichton & C:o. на руското правителство.

Колкото до самия акт на продажбата него можем да отнесем към края на септември или началото на октомври 1877 г., базирайки се на датата на публикацията в Ostra Finland, която е от 5 октомври с.г.

Възстановката на публикацията в Ostra Finland подаряваме на Бургаската морска експозиция, която
ще бъде изложена в съответната зала, посветена на Дунавската флотилия и Морска част, редом със схема и макет на "Ракета".

В близко бъдеще ще представим още интересни данни за параходните баркаси "Ракета", "Бавария", "Мотала" и "Фардингъ".

Изброените баркаси/катери съвсем не са доста стари кораби, както твърди Сава Иванов, а съвременни проекти, един от които се превръща в световен корабостроителен образец.

Все предизвикателни въпроси, които тепърва ще изясним.

image
Съобщението във вестник Ostra Finland за продажбата на параходните катери "Raket" и "Svalan". Възстановка на автора
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка