ВИЖТЕ МОРСКИТЕ АКЦЕНТИ В ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ НА БУРГАС - 2021!

Pan.bg 30 яну 2021 | 12:08 views (469) commentaries(0)
img Българските морски новини № 741

Към морето и Дунава - за напредък!

Калоян Панчелиев

Вчера, 29 януари кметът на Бургас Димитър Николов представи проекта за бюджет на града през настоящата 2021 г. в онлайн пресконференция. Неговото мото е "Възстановяване с грижа за хората".

Представеният проект на Бюджет 2021 позволява на Бургас да не спира, а да продължи своето развитие. Неговата финансова рамка е 323 милиона лева, от които 47 милиона по европейски проекти.

Тук предлагаме на нашите читатели кратък преглед на морските акценти в проекта на новия бюджет по сектори.

Обекти, чието изграждане продължава през 2021 г.:

1. Защитена лодкостоянка и Културно-образователен и туристически център "Ченгене скеле" - новият туристически обект на Бургас.

Строеж на нов туристически кораб:

Плавателният съд е тип катамаран и ще обслужва туристическите маршрути в Бургаския залив, превозвайки пасажери от Морска гара до остров Света Анастасия, лодкостоянката в "Крайморие", рибарските пристанища в "Сарафово" и Ченгене скеле, както и до близки крайбрежни населени места.

2. Разширение на пристана на остров Света Анастасия:

Проектът ще продължи през 2021 г. Целта е да бъде удължен периодът за посещение на острова и да се осигури по-безопасно акостиране. При лошо време пристанът ще е убежище за малки плавателни съдове.

3. Продължава укрепването на локално свлачище в местност "Ъгъла" - "Сарафово". Изградената велоалея се ползва целогодишно, а с приключване на укрепването ще се осигури възможност да се обособят крайбрежни зони за отдих.

4. Община Бургас ще кандидатства по проект за изграждане на нова защитена лодкостоянка в местността "Ъгъла" ("Кьошето"). Разширяване на крайбрежните точки с пристани за лодки и туристически точки в Бургаския залив.

5. Ремонт на Етнографския музей:

Пълно реновиране и обновяване на оборудването. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище. Благоустрояване на дворното пространство, където ще бъдат ситуирани две нови реставрационни ателиета за керамика и стъкло/метал. В проекта е заложена малка сцена за пресъздаване на обреди, камерни концерти, обновяване на етнографското кафене.

Проекти и дейности:

1. Проект "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж".

2. Проект: "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив".

Култура, спорт, туризъм

Тематичните уикенди остават акцент в календара, включително седмицата на рибата и виното. Планира се провеждането на специален Сърф уикенд.

В
културния календар се завръщат конкурсът "Бургас и морето" и Цветното изложение "Флора", любими на всички жители и гости на града.

Остров Св. Анастасия и Етно-рибарският комплекс "Ченгене скеле" се превръщат във водещи туристически атракции, чрез които се популяризират нови туристически маршрути.

Предвидени са и средства за издирване на подводни обекти в заливите Ченгене скеле и Форос, като целта е да се локализират корабокрушения и да се направят евентуални проучвания на корабите. /www.burgas.bg/

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка