МЕЖДУНАРОДЕН ПРОБИВ ЗА ЕКИПАЖА НА ЯХТА "ШОКОЛАД"

Pan.bg 28 сеп 2021 | 14:53 views (699) commentaries(0)
img Истанбул, 27 септември 2021

Първото място в клас ORC и третото в клас IRC 0 ознаменуваха първото международно участие на екипажа на яхта Шоколад. Достойното постижение бе постигнато по време на състезанията за Купата на Босфора. Отборът успя да преодолее дори настоящия световен шампион в ORC, който остана втори след яхта Шоколад.
Световноизвестната ветроходна регата се проведе между 24 и 26 септември 2021 г. във водите на Истанбул. Състезанието е предизвикателно дори за най-добрите професионални ветроходци заради активните течения и силния вятър в протока между Европа и Азия, който е и натоварен морски път.
Шоколад е яхта от модел FARR40 с български екипаж и швейцарски шкипер, която по-рано през годината успя да постигне множество значими победи в състезанията за килови яхти на българското Черноморие.

“Ветроходството по Босфора ни създаде магическо усещане. Много се радвам за победата ни, но още повече - че с това състезание направихме важна стъпка в нашата подготовка за следващото ни предизвикателство – участие в Rolex Middle Sea Race през октомври.“, сподели Франсоа Боп, шкипер и собственик на яхтата.
Много добри резултати бяха постигнати и от другите български участници в надпреварата - LZ Yachting 1991 със шкипер Лъчезар Братоев стана четвърта в клас ORC, Espresso Martini със шкипер Павлин Надворни се класира на пето място в ORC, а яхта Wasabi със шкипер Валентин Николов зае деветото място в клас ORC 3.

За Франсоа Боп

Франсоа Боп/François Bopp е швейцарски предприемач, който в началото на 2021 г. избира да живее в България, въпреки глобалния обхват на дейностите на компаниите му. Основната е United Orthopedic Corporation, член на Българо-Швейцарската търговска камара. Като страстен ветроходец закупува яхта, която от май е в България. Яхта „Шоколад“ с български екипаж участва във всички състезания у нас, които печели или е близко до първото място в своя клас. „Това е хубаво, но и не е нормално. Имам късмета да съм на борда на моята лодка с някои от най-добрите млади ветроходци в България и лесно мога да сравня тяхното ниво с най-добрите в Швейцария. Най-добрите българи са поне толкова добри, колкото и швейцарците, но на европейски и световни регати те постигат далеч не същите резултати. Защо това е така? Просто въпрос на организация и ресурси,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
вложени в обучението. Целта ми е и в България тези неща да се подредят по своите места!“ – заявява г-н Боп.

Ветроходна академия „Шоколад“

Условията за ветроходство в България са изключително добри. Някои от младите ветроходци са наистина талантливи. Някои от по-възрастните собственици на килови яхти са страстни и амбициозни. Идеята на академията е да помогне на елитните ветроходци в България да достигнат най-високото ниво (олимпийски медали, професионално плаване) и най-общо - да помогне на всички амбициозни ветроходци да се представят по-добре в елитните състезания и да направят ветроходния спорт по-популярен за широката общественост.
Академията има за цел да постави България на световната карта на най-силните ветроходни нации. Най-добрите са Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Франция, Италия, Испания, Бразилия. Също много силни са Хърватия, Гърция, Турция, Израел, Швеция, Дания. България може да влезе бързо в тази втората група на „опасни претенденти“.

Предвижда се някои от най-добрите български ветроходци като Любен Тенекеджиев, Иво Тодоров, Петър Димитров, Михаил Копанов да имат активна роля в Академията. Тя няма да е училище за ветроходство, а ще допълва работата на ветроходните клубове с фокус върху подготовката на елитни състезатели.

Емел Моллова, Галин Бородинов

На снимките:

1. Екипажът на Шоколад с шкипер Франсоа Боп (крайният вдясно)

2. Яхта Шоколад по време на регатата Bosphorus Cup.
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МЕЖДУНАРОДЕН ПРОБИВ ЗА ЕКИПАЖА НА ЯХТА "ШОКОЛАД"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка