Какво представлява проекта за "Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище Ченгене скеле", част 2

Pan.bg 27 дек 2021 | 13:29 views (1087) commentaries(0)
img Етнографската сбирка в КТК "Ченгене скеле" е разделена тематично на въвеждаща част в исторически и археологически план.

Експозиционните къщички са с имената „Тайфа“ (термин, който се използва от поне 100 години по Черноморието за група рибари, които използват далян като форма на риболов), „Бурунтия“ (бурно море) и „Евксински понт“ (старогръцкото име за Черно море) и повеждат своите гости на едно пътешествие из историята на Черно море, рибарските обичаи и бит на морските вълци.

Тук могат да се наблюдават демонстрации на плетене на мрежи, заплитане на въжета и морски възли, дегустация на традиционни храни и представяне на техните поверия и легенди.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Дейностите по проекта включват още проучване на нематериалното културно наследство свързано с рибарството в Бургаския залив и разработване на план с мерки за неговото опазване, както и разработване на интерпретационни програми и подготовка на аниматори.

Днес Културно-туристически комплекс Ченгене скеле посреща малки и големи по суша и море (туристически кораб извършва превоз на туристи 2 пъти на ден от сряда до неделя от Морска гара-Бургас до Ченгене скеле), а местен рибар, нает за аниматор, запознава посетителите с историята на рибарското селище и рибарските занаяти.

Всички гости могат да се докоснат до притегателната сила на морето, да разберат повече за традиционното плетене на мрежи и морските възли, тънкостите при риболова, както и да се насладят на прясна риба и миди, приготвени на място.

Чрез проекта се съхранява и популяризира материалното и нематериално културно и историческо наследство на рибарската територия на МИРГ; подобрява се туристическия имидж на региона чрез създаване на нова местна целогодишна туристическа дестинация свързана с рибарството с потенциал за преодоляване на сезонността на територията на МИРГ Бургас-Камено; повишават се знанията по отношение на традиционни рибарски занаяти; стимулира се опазването на околната среда и морското биоразнообразие. В рамките на проекта са открити 7 нови работни места.

Освен това, с проекта „Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище Ченгене скеле“, Община Бургас за първи път участва в Международните награди за жизнени общности (LivCom) и бе удостоена с почетен бронзов приз.

Конкурсът е основан през 1997 г. Той е единствен в света, фокусиращ се върху международни най-добри практики по отношение управлението на местната околна среда. Целта на наградите LivCom е да се развиват и споделят вдъхновяващи проекти и примери, за да се подобрява качеството на живот чрез създаването на „жизнени общности“.

Основни данни за проекта:

Обща стойност на проекта 324 866.72 BGN

БФП 324 866.72 BGN

ЕФМДР: 85% ; Национално съфинансиране: 15%

Дата на стартиране 14.04.2020

ЕКИП на МИРГ, снимка Община Бургас

/www.flag-burgas.org/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Какво представлява проекта за "Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище Ченгене скеле", част 2

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка