Центърът по хидро- и аеродинамика в БАН - нов член на Българската морска камара (БМК)

Pan.bg 18 яну 2022 | 17:10 views (538) commentaries(0)
img Като изразяваме нашето огромното удоволствие, информираме, че Управителният съвет одобри членството на Центъра по хидро и аеродинамика - БАН за член на Българска морска камара.

Центърът по хидро- и аеродинамика (ЦХА) – Варна е основан през 1976 г. с финансовата и експертна помощ на Програмата за развитие на ООН (UNDP) и Международната морска организация (IMO) като научно-изследователски и експериментален център в областта на корабната хидродинамика и морско-базираните инженерни съоръжения.

През 2010 г., по решение на Общото събрание на БАН, ЦХА беше трансформиран в изследователско звено към Института по металозанание, съоръжения и технологии „Акад. А. Балевски“, със запазване на предмета на дейност.

ЦХА извършва широк спектър фундаментални и приложни изследвания в областта на корабната хидродинамика, аеродинамика, морския транспорт и енергийната ефективност, океанското инженерство, анализ на кризисни ситуации морска екология и брегозащита, рибарство и аквакултури, възобновяеми енергийни източници, национална сигурност и защита.

В сътрудничество с националните висши училища и университети, Центърът извършва обучение на студенти, кадети, докторанти и стажанти по специалности от своята компетентност.

Научно-изследователската инфраструктура на ЦХА включва два големи буксировъчни басейна, един маневрено-мореходен басейн, кавитационна тръба с два сменяеми участъка, аеродинамична тръба, вълнови канал, CAD-CAM системи за производство на корабни модели, гребни винтове и детайли със сложна геометрия, технически лаборатории и работилници, семинарни зали и голяма конгресна аудитория.

Научните и приложни изследвания, предлагани от ЦХА, са високо ценени и редовно търсени от морския бизнес в международен мащаб.

/www.bcs.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка