ВИЖТЕ СКРИТИТЕ ТАЙНИ НА ЧЕРНО МОРЕ!

Pan.bg 01 окт 2022 | 21:39 views (1627) commentaries(0)
img Българските морски новини № 927

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и Ченгене скеле и нашите Черноморски приятели Ерик Табарли и капитан Грегорио Фуентес

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Постоянната експозиция "Скритите тайни на Черно море" е подредена в детския научен център "Планетум" в Морска гара-Бургас.

Тя включва седем броя 3D макети на потънали кораби. Плавателните съдове са пресъздадени във вида, в който са открити при проучванията на морското дъно по време на мащабния проект "Black Sea Map" в периода 2015-2017 г.

Ръководители на проекта са проф. Д. Адамс (от Университета в Саутхемптън), доц. Л. Вагалински (директор на Националния археологически институт с музей към БАН) и д-р К. Димитров (Център за подводна археология в Созопол).

През първия археологически сезон (2015 г.) за целите на експедицията е използван изследователския кораб "Егео" (снимка 3).

През втория археологически сезон (2016 г.) за целите на експедицията е използван изследователския кораб Stril Explorer (снимка 3).

През третия археологически сезон (2017 г.) за целите на експедицията е използван изследователския кораб Havila Subsea (снимка 3).

В настоящата галерия показваме един от 3D-макетите на кораби в експозицията "Скритите тайни на Черно море". Това е двумачтов ветроход от типа "галиот" (снимки 1 и 2).

Повече информация за него предоставя постерната сесия подредена в Културно-туристическия комплекс "Ченгене скеле". Снимки 4 и 5 публикуваме, благодарение на капитан Грегорио Фуентес.

Местооткриване на двумачтовия ветроход от типа "галиот": Южен български шелф на дълбочина 100 метра. Датиране: втората половина на XIX век. Корпус: дървен, плоскодънен, с объл нос и елипсовидна кърма, плитко газене. Ветрилно стъкмяване: косо, топселно. Екипаж: 8-12 души. Положение: легнал на равен кил.

Проектът "Скритите тайни на Черно море" е осъществен с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд "Култура".

В следващите броеве на рубриката "Българските морски новини" ще покажем и останалите шест макета на кораби от експозицията.

Благодарим на Ерик Табарли и капитан Грегорио Фуентес за снимките и очакваме следващото им включване!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/bgseanews/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВИЖТЕ СКРИТИТЕ ТАЙНИ НА ЧЕРНО МОРЕ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка