ФОТО-ГАЛЕРИЯ: ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА БРАКАЛОВАТА КЪЩА И СОЗОПОЛСКАТА ЛОДКА

Pan.bg 02 ное 2022 | 15:40 views (3814) commentaries(0)
img Българските морски новини № 941

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ерик Табарли

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 7 август т.г. информирахме нашите читатели за изпълнението на проекта за реставрация на Бракаловата къща, която се намира на ул. "Славянска" № 69 в Бургас.

Тя е построена през 1872 г. от бившия кмет Димитър Бракалов, който има голям принос за утвърждаването на Бургас като водещ град в Югоизточна България след Освобождението. В нея от десетилетия се помещава Етнографския музей в града.

Преди започването на реставрационните дейности етнографската експозиция бе преместена временно от Бракаловата къща в Къщата с лъва на ул. „Княз Александър Батенберг“ № 12-14 (до Гранд хотел "Приморец").

След приключването на проекта през есента на т.г. в най-скоро време се очаква да започне поетапното пренасяне на етнографската експозиция обратно от ул. „Княз Александър Батенберг“ на ул. "Славянска".

Благодарение на кореспондента ни от Бургас нашите читатели могат да видят за първи път възстановената Бракалова къща в пълния й блясък (снимки 1-7).

В двора й ще намери място и обновената созополска лодка (с външна маркировка Сз 200), която е добре позната на читателите ни от предишни репортажи (снимки 8-9). За новата й "премяна" ще разкажем в следващ репортаж.

Благодарим на Ерик Табарли за снимките и очакваме следващото му включване!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/profile.php?id=100082058148292


СПРАВКА:

Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в Бургас и единствената запазена в така наречения Цариградски стил.

Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 - 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена етнографската експозиция.

С днешна дата Община Бургас и ръководството на Регионален исторически музей - Бургас подготвиха в сътрудничество и успяха да защитят качествен проект за реставрация и още по-голяма социализация на имота, който се осъществява с европейско финансиране. Преди това две години отнеха съгласувателните процедури с НИНКН.

"Целта на проекта е Етнографският музей да се превърне в една още по-търсена дестинация за посещение в сърцето на Бургас", каза кметът Димитър Николов.

Извършено е пълно реновиране на двата етажа на къщата и обновяване на оборудването вътре. Музеят се сдобива с допълнително фондохранилище.

Укрепено е каменното стълбище, към което е монтирана рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата сграда е благоустроено дворното пространство.

В двора са ситуирани две нови реставрационни ателиета за керамика и стъкло/метал.

В проекта е заложена малка сцена за пресъздаване на обреди, камерни концерти и представления, а любимото на много бургазлии етнографско кафене е изцяло обновено. Предвижда се в менюто му да влязат любими специалитети на българина от края на 19-и век.

По този начин се отваря възможност за целогодишно предлагане на обучения за млади занаятчии, за организиране на интересни събития на живо и всичко това да привлече повече хора на всякаква възраст да посещават не само музейната експозиция, но и хубавия комуникативен двор в най-централната част на Бургас.

/www.burgas.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ФОТО-ГАЛЕРИЯ: ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА БРАКАЛОВАТА КЪЩА И СОЗОПОЛСКАТА ЛОДКА

ПРЕДИШНА СНИМКА 5/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка