В МОРЯШКИ СТИЛ: СЛЕД "ГОРХ ФОК" ВИЖТЕ И ФРЕГАТАТА "КОРСАР"!

Pan.bg 01 дек 2022 | 23:14 views (7297) commentaries(0)
img Българските морски новини № 951

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Ченгене скеле и нашия Черноморски приятел капитан Грегорио Фуентес

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 3 април т.г. в брой № 859 на рубриката "Българските морски новини" публикувахме снимки на модел на клипера "Къти Сарк" (19-24), които ни изпрати нашият редовен читател Иван Иванов от Бургас.

На 4 ноември т.г. продължихме темата за корабните модели с няколко фотографии на модела на германския учебен ветроход "Горх Фок". Подобно на мини-модела на "Къти Сарк" и този е изпълнен в моряшки стил, но е поставен по атрактивен начин в бутилка (снимки 7-11).

Моделът на "Горх Фок" е постъпил наскоро в музейната сбирка в Ченгене скеле, съобщава нашият кореспондент капитан Грегорио Фуентес.

Към настоящия момент се намира в морския магазин (снимки 7-11), а след обработката му ще бъде поставен редом до модела на фрегатата "Корсар" в една от трите музейни зали тук.

Фрегатата "Корсар", на която е посветен настоящият фото-репортаж пък е част от музейната експозиция в Ченгене скеле от самото й начало (снимки 1-6).

Подарена е на експозицията от Георги Димов, по прякор Чикагото - стар морски вълк и един от първите заселници в рибарското селище.

Моделът на фрегатата се намира в третата от музейните зали, в която са подредени артефакти, експонати и фотографии от XX век. Те разказват за историята на лодкостроенето и риболова по Южното Черноморие през последните няколко десетилетия.

За макета на "Корсар" със сигурност може да се каже, че и той също е изпълнен в моряшки стил, подобно на "Горх Фок" или "Къти Сарк".

По отношение на ветрилното стъкмяване това е тримачтов ветроход, чиито първообраз са корабите, строени по Южното Черноморие в Созопол и Царево.

Припомняме, че в предишните включвания от Ченгене скеле Ви разказахме за "Червения швертбот" при река Отманлийска (снимки16 - 18) и тримарана "Косатка" (снимки 12-15).

Благодарим на капитан Грегорио Фуентес за снимките и очакваме следващото му включване!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/profile.php?id=100082058148292Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


В МОРЯШКИ СТИЛ: СЛЕД "ГОРХ ФОК" ВИЖТЕ И ФРЕГАТАТА "КОРСАР"!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/24 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка