ГОРЕЩИ СНИМКИ: НОВИЯТ ПЛАНЕТАРИУМ В БУРГАС В ЗАВЪРШЕН ВИД!

Pan.bg 30 дек 2022 | 08:24 views (37354) commentaries(0)
img Българските морски новини № 957

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ерик Табарли

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В брой № 787 и № 813 на рубриката "Българските морски новини" през 2021 г. разказахме на нашите читатели за началните етапи от изграждането на новия Планетариум в Бургас (снимки 17-20).

В началото на май т.г. строителството му навлезе в заключителна фаза, а около сградата бе монтиран пръстен, който предизвиква асоциации с планетата Сатурн (снимки 14-16).

На 31 юли т.г. получихме от кореспондента ни в Бургас още няколко фотографии (6-13) на бъдещия Планетариум, направени специално за читателите на Pan.bg от територията на детския научен център "Планетум".

На 15 септември т.г. допълнихме темата с още 2 снимки (4-5), които показват довършителните дейности по обекта: монтирането на оборудване и извозването на строителните отпадъци.

Планетариума се намира в пространството между Морска гара и кулата за контрол на корабния трафик на ИА "Морска администрация".

Финансирането на проекта за детския научен център "ПланетУМ" и Планетариума е външно и се осигурява по линия на фирма "Шел".

За изграждането на двата обекта работиха съвместно няколко организации, включително Община Бургас, Пристанище Бургас, ДП "Пристанищна инфраструктура", Министерство на транспорта и Министерство на енергетиката.

Днес публикуваме три фотографии на Планетариума вече в напълно завършен вид (1-3). Официалното му откриване тепърва предстои.

Очаква се след въвеждането му в експлоатация Планетариума бързо да се превърне в една от забележителностите на Бургас и да привлече вниманието на много туристи. Пред него, върху кея на Морска гара освен картата на България, вече са изобразени и планетите от Слънчевата система.

Специфичният му архитектурен вид е вдъхновен от подобен планетариум в Бристол и от популярното "Бобено зърно" в Чикаго.

В допълнение новото съоръжение ще предостави многобройни възможности за организация на групови посещения на млади учени и провеждане на изнесени часове по астрономия, физика, география и математика на учениците от Бургас и региона.

Благодарим на Ерик Табарли за снимките и очакваме следващото му включване!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/profile.php?id=100082058148292Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩИ СНИМКИ: НОВИЯТ ПЛАНЕТАРИУМ В БУРГАС В ЗАВЪРШЕН ВИД!

ПРЕДИШНА СНИМКА 28/111 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка