Ден на Отворените врати във Флотската кула в Русе за Световния ден на метеорологията

Pan.bg 18 мар 2023 | 06:55 views (1007) commentaries(0)
img Pan.bg

На 23 март 2023 година, Флотската кула в Русе ще отвори своите врати за посетители по повод Световния ден на метеорологията.

Инициативата за отбелязването му е на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ и Националният институт по хидрология и метеорология.

В празничния ден посетителите ще могат да разгледат музейната експозиция, разположена в една от залите на кулата, където са започнали първите метеорологични наблюдения у нас.

Посещенията за граждани и гости на Русе ще бъдат възможни от 11.00 до 13.00 часа и от 14.30 до 16.30 часа.

Музейната сбирка бе открита през 2015 година. Тя е създадена по идея на работещите в дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ на Агенцията, които решават, че за широката общественост би представлявал интерес да се запознаят с някои от уредите, използвани за метеорологични и хидроложки измервания в годините назад.

Сред по-интересните експонати, които могат да бъдат видени са хидрометрично витло с тегло от 100 килограма, радиостанция с която са се предавали данните за метеорологичните наблюдения, лимниграф, пегел и др.

Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1950 година. Датата е свързана с влизането в сила на Конвенцията, с която през 1950 г. се създава Световната метеорологична организация.

На този ден се отдава заслуга на приноса на националните метеорологични и хидроложки служби.

През настоящата 2023 г. всички инициативи, свързани с деня ще бъдат под наслов „Бъдещето на времето, климата и водите през поколенията“.

/www.appd-bg.org/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка