Ръководителите на „Пристанище Бургас” ЕАД и „Галатапорт” в Истанбул проведоха работна среща

Pan.bg 11 май 2023 | 21:15 views (2816) commentaries(0)
img Pan.bg

Директорът на най-модерното новопостроено круизно пристанище „Галатапорт”- Истанбул Фиген Аян (Figen Ayan, Chief Port Officer) се срещна с изп. директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов.

Посещението беше част от програмата на делегацията на Бургаската търговско промишлена палата, която посети Истанбул в началото на май.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Фиген Аян, която е и Президент на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища - MedCruise, представи проекта за изграждането на „Галатапорт”, стартирал през 2014 г., с идеята да обслужва по 250 круизни кораба годишно от цял свят.

Само през миналата година пристанището е посетено от 150 пасажерски кораби, а за 2023 г. се предвиждат над 200 посещения.

Представени бяха възможностите на „Галатапорт” при обработката на пасажерски кораби - до три едновременно, като обслужването се извършва на нива разположени на 28 м. под морското равнище.

Пристанище Бургас е първото пристанище, след Истанбул в Черно море, което може да приема круизни кораби, като високите нива на обслужване и сигурност са приоритет и за пристанища в Black Sea working group, която работи за възобновяване на круизните пътувания.

В черноморската работна група влизат пристанищата Бургас, Варна, Констанца и Одеса.

Димов е категоричен, че от 150 пасажерски кораба, посетили „Галатапорт” през миналата година 120 са с морско-технически параметри за приемане и обслужване в Морска гара Бургас.

Фиген Аян сподели, че е от изключителна важност домакинството на Пристанище Бургас на 63-та Генералната Асамблея на MedCruise, която е планирана за 10 - 13 октомври.

По думите й това събитие е силна международна туристическа реклама не само за Бургас, а и за България и допълни, че по време на Асамблеята има възможност да се договорят посещенията на пасажерски кораби в българските морски пристанища през следващите две години.

Според нея посещението на президентите на най-големите круизни компании в Бургас ще им позволи на място да се уверят в готовността на българските пристанище да възобновят обслужването на пасажерски кораби, след успокояването на международната обстановка при прекратяването на военните действия в Черно море.

По настояване на директора на Пристанище Бургас Диян Димов се проведе среща и с ръководството на фирма за морски транспорт IDO Istanbul`s Fast Feries Co.Inc /IDO/, където отново бяха обсъдени варианти за осъществяването на пасажерска линия Бургас - Истанбул - Бургас.

В срещата се включиха представители на утвърдени туроператорски компании от България и Турция, които заявяват потенциал за реализация на проекта.

От своя страна директорът на „Глатапорт” обеща съдействие при осъществяване на пасажерската линия корабите да бъдат обработвани в новопостроеното круизно пристанище на Истанбул, което е един от възможните варианти.

/www.port-burgas.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Ръководителите на „Пристанище Бургас” ЕАД и „Галатапорт” в Истанбул проведоха работна среща

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка