Министър Стоянов: Да пожелаем на граничен кораб „Балчик“ успешни мисии и попътен вятър

Pan.bg 08 юни 2023 | 06:57 views (1193) commentaries(0)
img Pan.bg

Официалната церемония по вдигане на флага и присвояване на име на първия от 13 години нов патрулен кораб на „Гранична полиция“ се проведе в Бургас

За първи път от 13 години в щата на ГД „Гранична полиция“ се зачислява нов патрулен кораб.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Той ще се включва както в наблюдението на морската ни държавна граница, така и в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана - ФРОНТЕКС.

Това събитие е важно не само за България, но и за цяла Европа, посочи министър Калин Стоянов при откриването на днешната официална церемония по вдигане на флага и присвояване на име „Балчик“ с бордови номер 524 на новия граничен полицейски кораб.

Отговорността на страната ни е да обезпечава сигурността на външните сухопътни и морски граници на ЕС. Тази отговорност изисква много средства и усилия, човешки ресурс, надеждно оборудване, механизъм за обмен на информация и сътрудничество.

Вътрешният министър подчерта, че няма държава, която да може сама да поеме тази тежка задача, затова и охраната на външните граници е обща кауза.

В този смисъл, той благодари сърдечно на ЕК за предоставената безвъзмездна финансова помощ по фонд „ Вътрешна сигурност“ и подчерта, че новият кораб „Балчик“ ще изпълнява широк спектър от задачи – от противодействие на нелегалната миграция и трансгранична престъпност в териториални води на Република България до спасителни операции по море.

Министър Стоянов оцени високо ежедневния професионализъм, сила и воля, с които съставът на Гранична полиция отстоява предизвикателствата, поставени от динамичното съвремие пред МВР.

„Убеден съм че ще продължите да служите достойно за сигурността на страната ни и спокойствието на българските граждани“, с тези думи той се обърна към граничните служители и пожела успешни мисии и попътен вятър на новия кораб „Балчик“.

За мен и екипа на ГД „Гранична полиция“ е чест и отговорност да сме днес тук и да поздравим всички вас. Щастлива и горда съм, че съм кръстница на най-новия и най-модерния кораб в Република България - „Балчик“, заяви главен комисар Росица Димитрова, директор на ГД „Гранична полиция“.

В словото си тя посочи, че надеждната охрана, контролът и наблюдението на външната граница на ЕС, както и гарантирането на правото на свободно придвижване в Европейското пространство и пълното прилагане на Шенгенските стандарти, са предизвикателствата на днешния и утрешния ден.

„Споделяме обща кауза – гарантиране на сигурността, разбирателството и неприкосновеността на морското пространство“, категорично заяви главен комисар Димитрова и благодари на всички, направили този празник възможен.

„Бъдете благословени със здраве и късмет, след всяко плаване се връщайте у дома и бъдете славни пазители на границите на България и Европа“, с тези думи директорът на ГДГП се обърна към колегите си и не пропусна традиционното моряшко пожелание „Попътен вятър, безаварийно плаване и 7 фута под кила“.

/www.mvr.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Стоянов: Да пожелаем на граничен кораб „Балчик“ успешни мисии и попътен вятър

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка