СНИМКИ - УМОРЕНИТЕ КОНЕ ГИ УБИВАТ, НАЛИ? ОЩЕ ЗА СЪДБАТА НА ФЕРИБОТА "ГЕРОИТЕ НА ОДЕСА" И ВЕТРОХОДА "КАЛИАКРА"

Pan.bg 13 яну 2024 | 11:29 views (1993) commentaries(0)
img
Българските морски новини № 1042

Към морето и Дунава - за напредък!

В края на 2023 година нашият фоторепортер и верен приятел Николай Димов от Варна засне актуални снимки на ферибота "Героите на Одеса" и на ветрохода "Калиакра".
Последното им местоположение е 13-о кейово място на порт Варна-Изток.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Мястото има лоша слава - оттук тръгват корабите на последния си рейс - обикновено към някое турско режище.
Интересното е, че и двата кораба имат годишнини.

Ферибот „Героите на Одеса” вдига флага преди 45 години - на 16 август 1978 г. във Fredriksstad mekaniske Verksted, Fredrikstad - Норвегия. Новопостроеният (стр. № 433) ферибот „Героите на Одеса” (GEROITE NA ODESSA - IMO № 7529964) е с първи капитан на кораба е капитан далечно плаване Георги Стамболиев, а първи главен механик - инж. Евгени Донев.

През лятото на 2023 година бе проведена 4-ата процедура по продажбата му, но освен че корабът бе преместен на Варна-Изток - нищо ново под слънцето.
Правителството предложи на Народното събрание да вземе решение за приватизация на моторен ферибот „Героите на Одеса“. Плавателният съд е част от имуществото на „Български морски квалификационен център“ ЕАД (БМКЦ).
Дружеството не е „корабоплавателно” или „назначено” предприятие от българска страна по спогодбата между правителствата на България и Украйна за съвместна експлоатация на фериботната връзка между пристанищата Варна и Иличовск от 20.11.1995 г. както и по спогодбата между правителството на България, изпълнителната власт на Грузия и кабинета на министрите на Украйна за съвместна експлоатация на железопътната фериботна връзка между пристанищата Варна, Поти/Батуми и Иличовск от 17.04.1999 г. и няма друга възможна алтернатива за експлоатацията на ферибота.
Той не се използва в основната дейност на дружеството и от него не могат да се извличат приходи, което в дългосрочен план води до утежняване финансовото положение на БМКЦ ЕАД.

Ветроходът "Калиакра" пък само след дни навършва достолепните 40 години - години изпълнени със слава и с тотално пренебрежение от страна на държавата.

На 28 януари 1984 г. в корабостроителницата в Гдиня, Полша, е спуснат на вода новопостроеният български учебен ветроход. Кръстницата Лидия Славова му дава името „Калиакра” (IMO: 8308410). Негов първи капитан е Тома Томов, а главен механик – Иван Георгиев (Зъбата).
От тогава до сега красивият ветроход е участвал в множество регати, като почти винаги е вземал престижни места в класиранията. На кораба са гостували редица VIP-персони, сред които кралица Елизабет II, президентът на Германия Рихард Вайцзекер, мореплавателя Тур Хайердал, кралят на Норвегия Олаф V, испанския крал Хуан Карлос и много други. През борда му преминават хиляди младежи, които за пръв път прохождат в морето.Най-дългия преход на „Калиакра” е през 1992 г. по време на участието му в „Grand Regatta Columbus '92”(174 денонощия и проплавани 16 022 мили) по случай 500-годишнината от откриването на Америка. През 2005 г. красавицата участва в незабравимата възстановка на Трафалгарската битка, а през 2010 г. и 2014 година е флагман на бялата флотилия по време на престоя й у нас на регатата „Tall Ship Historical Seas”.
Последният ремонт на ветрохода е в КРЗ Флотски арсенал от 2015 година.
Оттогава насам е ползван за кораб за разходка на туристи до Златни Пясъци и Балчик.
От 3 години е закотвен и само сменя мястото си - под Аспаруховия мост, в езерото на фериботния комплекс, а сега - на 13-о място.
Собственост е на БМКЦ и радостната новина е, че са отпуснати пари за ремонта му - малко, но от сърце, както се шегуват морските вълци.
Дано пак да видим "Калиакра" под ветрила!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


СНИМКИ - УМОРЕНИТЕ КОНЕ ГИ УБИВАТ, НАЛИ? ОЩЕ ЗА СЪДБАТА НА ФЕРИБОТА "ГЕРОИТЕ НА ОДЕСА" И ВЕТРОХОДА "КАЛИАКРА"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка