ГАЛЕРИЯ - 40 ГОДИНИ ВЕТРОХОД "КАЛИАКРА"!

Pan.bg 30 яну 2024 | 20:56 views (3473) commentaries(0)
img
pan.bg

Преди 40 години на 28 януари е спуснат на вода учебният ветроход „Калиакра“.
Договорът за построяването му е подписан през 1982 г. Построен е в Гдиня, Полша, а дострояването на корпуса е извършено в корабостроителницата в Гданск. Корабът е със стоманен корпус и с три стоманени мачти. По своето ветрилно стъкмяване е баркентина с обща ветрилна площ 1080 кв. м. Има водоизместване 406 тона, дължина с бушприта – 52 м и широчина 8 м. Предвидената му автономност е 30 дни, при запаси от 37 тона вода, 28 тона гориво и 9 тона хранителни припаси. Екипажът му е от 15 до 21 души, като може да вземе на борда и 30 практиканти.

image
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Ходовите изпитания на „Калиакра“ се провеждат през юни 1984 г. Първият капитан на ветрохода е к.д.п. Тома Томов, а първи главен механик Иван Георгиев (Зъбата). Кръстница на кораба е Лидия Славова.
Българският флаг на „Калиакра“ е тържествено издигнат на 29 юни 1984 г.
На 3 август 1984 ветроходът е посрещнат тържествено в пристанище Варна. Той е приет в състава на Параходство „Български морски флот”. От 2008 г. е в активите на Българския морски квалификационен център.
Ветроходът „Калиакра“ става един от най-добрите пратеници на България по световните морски маршрути и пристанища. До своята 40-та годишнина баркентината печели десетки награди в международни регати, а под ветрилата ѝ обучението си преминават стотици навигатори, механици и много морски специалисти. Корабът е член на Световната асоциация на учебните ветроходи. Не рядко на борда му се провеждат представителни събития, дори дипломатически срещи.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ - 40 ГОДИНИ ВЕТРОХОД "КАЛИАКРА"!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка