ИЗЛОЖБАТА "120 ГОДИНИ ПОРТ БУРГАС" (ЧАСТ 3)

Pan.bg 02 фев 2024 | 22:49 views (46618) commentaries(0)
img пан.бг

Калоян Панчелиев


Българските морски новини № 1044
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

На 18 май м.г. в Бургас бе отбелязана важна годишнина - 120 години от откриването на пристанището за търговско корабоплаване.

В празничната програма бяха включени валидиране на пощенска марка, откриване на две изложби и концерт.

Първата изложба включваше подбрани картини от фонда на „Пристанище Бургас” ЕАД, подредени в галерия „Ателие” на филиала на Националната художествена галерия - Бургас.

Втората изложба е посветена на строителството, развитието и промените в бургаския порт и включва около 100 фотографии, подредени на вълнолома срещу Магазия-1.

Върху 32 пана са представят моменти от издаването на Указа на княз Фердинанд за построяването му, откриването, строителството на новите терминалите до на най-атрактивната му част - Зоната за обществен достъп.

При съставянето на изложбата са ползвани материали от книгата „110 години Пристанище Бургас” на Катя Корудерлиева - Стоянова, архивни снимки, снимки собственост на „Пристанище Бургас” ЕАД и ДП „Пристанищна инфраструктура”, авторски снимки на фотографите Венелин Тодоров, Жечо Планински и Йордан Димов.

Във фото-галерията по-долу представяме още три от паната (снимки 1-3), на които можете да видите интересни моменти от развитието на пристанището.

На първото пано: Изглед от пристанище Бургас (1911-1913 г.) и параход "Бургас", който обслужва линията Варна-Бургас-Барселона-Марсилия и обратно.

На второто пано: Сградата на Портовото управление и митница в Бургас, открита официално през 1921 г. и изглед на същата сграда от 1923 - 1924 г. Съобщава се за теснолинейката Бургас-Анхиало, открита през 1923 г.

На третото пано: Докери, разтоварват бали от пристигнал кораб (1924 г.); лодки на лодкостоянката до 6-то корабно място, ясно се вижда малката бяла сграда, която е строена за пътническа гара с багажно отделение (1925 г.) и малък товарен ветроходен кораб (сеферка), отдал котва.

Благодарим на Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/profile.php?id=100082058148292

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ИЗЛОЖБАТА "120 ГОДИНИ ПОРТ БУРГАС" (ЧАСТ 3)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/199 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка