КУЛАТА НА ФАРОПАЗАЧА В ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС (ЧАСТ 2)

Pan.bg 21 фев 2024 | 22:48 views (12072) commentaries(0)
img Българските морски новини № 1046

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 8 октомври 2022 г. в брой № 930 на рубриката "Българските морски новини" публикувахме серия от красиви нощни снимки на "Кулата на фаропазача" в пристанище Бургас (снимки 7-16).

Тогава обещахме да разкажем по-подробно за нея и за музейната експозиция, разположена на два етажа във вътрешността й.

Кулата е добре известна на нашите читатели от многобройните репортажи на Ърни Хемингуей в Pan.bg (снимки 28-36).

По непотвърдена информация тя е изградена по време на строежа на пристанището в началото на XX век и се намира на кръстовището с кръгово движение пред хотел "Приморец" в непосредствена близост до бургаския вълнолом.

В този район е бил историческия вход към порта, а обитателите на кулата са били фаропазачите, които отговаряли за поддръжката на пристанищния фар.

През декември 2019 г. съоръжението отвори врати отново, вече със статут на посетителски център, в който е подредена малка музейна експозиция.

Тя включва документи, фотографии, артефакти и картини, които отразяват историята и динамичното развитие на пристанището.

В откритите площи около кулата посетителите могат да видят първия търговски знак на Пристанищното управление (снимка 23), паметна плоча, която отбелязва отплаването на 15 400 евреи от пристанище Бургас с корабите Pan Crescent и Pan York през декември 1947 г. (снимки 17-19), котва на голям търговски кораб (37-38), както и сцената с тържественото откриване на пристанище Бургас (снимка 24), изпълнена върху стъкло.

Край котвата са поставени два вида пейки. Първите са с формата на разгърнати книги, върху чиито страници са изписани стихове, вдъхновени от и посветени на морето (снимка 39-49), а вторите са подходящо украсени с фигури на делфини (снимка 25).

На първия етаж от експозицията са изложени няколко икони, сребърни стъклени плаки и морски сувенири (снимки 3-5). За тях разказахме на 9 януари 2024 г. в брой № 1040 на рубриката "Българските морски новини".

Сред иконите е тази на Св. Николай Чудотворец, подарена от бургаския иконописец Тошко Вачев, роден през 1958 г. в "Кулата на фаропазача".

Сребърните стъклени плаки са общо четири на брой и представляват изгледи от пристанището с ветроходни кораби. Снимките са дело на художника Петко Задгорски и са дарение от неговия син Велин Задгорски.

Днес се завръщаме към темата с поредица от фотографии на останалите експонати в посетителския център, разположени на втория етаж (снимки 50-63).

Тук можете да видите две старинни котви (снимки 56 и 59), кош със самар, знака на Пристанищното управление (снимка 55), чертежи, които са използвани при строителството на порта и един "Ситуационен план за положението по работите на Бургаското пристанище на 20 ноември 1895 г." (снимка 57).

Върху три постера са събрани най-забележителните фотографии от развитието на пристанището (снимки 50-53).

Първият постер е озаглавен - "Пристанищен фар" (снимка 50), вторият - "Пристанище Бургас" (снимка 51), а третият - "Пристанището и градът" (снимка 52).

На видео-екран можете да разгледате съвременни изображения на Морска гара, Магазия-1, Конгресния и научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море, Планетариума и др. (снимка 61)

Експозицията се допълва от стилизиран макет на кораб (снимка 58).

Благодарим на Ърни Хемингуей за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/profile.php?id=100082058148292

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КУЛАТА НА ФАРОПАЗАЧА В ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС (ЧАСТ 2)

ПРЕДИШНА СНИМКА 57/63 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка