Георги Борисов: С общи усилия успяхме да модернизираме и разширим Системата за ранно предупреждение и оповестяване

Pan.bg 28 ное 2023 | 16:57 views (402) commentaries(0)
img Директорът на ДКИС благодари на екипите и партньорите, работили по успешното реализиране на проект за разширяване и модернизация на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението и на органите на изпълнителната власт

Pan.bg

При реализирането на този проект Дирекция „Комуникационни и информационни системи” разчиташе на експертната помощ на служителите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и на съдействието и подкрепата на местната власт.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

С общи усилия успяхме да модернизираме и разширим Системата за ранно предупреждение и оповестяване. Благодаря на всички наши партньори, които положиха необходимите усилия, за да успеем да завършим този проект качествено и в срок, отчете в рамките на информационния ден на проекта директорът на ДКИС Георги Борисов.

По думите на държавния експерт от ГД „Оперативна програма „Околна среда“ Радост Лазарова, реализирането на този проект е конкретна инвестиция в бъдещето.

Тя благодари на Дирекция“ Комуникационни и информационни системи“/ДКИС/ за вложения професионализъм работата да приключи в срок и изрази надежда доброто сътрудничество да продължи и в следващия програмен период.

Постигнатите резултати в рамките на този проект ще бъдат полезни както за всички български граждани, така и за служителите на пожарната служба, заяви комисар Кирил Кирилов, началник на Националния оперативен център на ГДПБЗН.

По думите му разширеният обхват на системата за предупреждаване и оповестяване ще подобри взаимодействието между всички структури на Единната спасителна система и ще допринесе за смекчаване последствията при възникване на бедствена ситуация, чрез ранна намеса и предприемане на адекватни мерки.

Проектът е на стойност 48 485 086,98 лв., безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-200 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз. Крайният срок за изпълнение на дейностите по проекта е 30-и ноември т.г.

С изпълнението му е постигнато разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на общинско ниво за 106 общински центрове на територията на областите Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Стара Загора.

Процентното увеличение на население с възможност за оповестяване е с 9,6% /650 хил. човека/. Системата е разширена и за обектите с висок рисков потенциал по отношение критична инфраструктура.

В рамките на изпълнените дейности са изградени общински центрове във Видин, Перник и Ямбол, които са подготвени за изграждане на СРПО на последващ етап.

Модернизирана е и системата за предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и на съставните части на Единната спасителна система.

Осигурено е навременно предупреждение и оповестяване на хора на територията на даден общински център за предстоящо или настъпило бедствие и излъчване на указания за необходимите мерки и последващи действия, чрез акустични сигнали и гласова информация на „живо“.

Дейностите по проекта ще подкрепят националните усилия, насочени към цялостното изграждане на НСРПО за територията на страната, повишаване култура на поведение у населението и намаляване на рисковите фактори, свързани с наводнения, свлачища и други бедствия.

/www.mvr.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Георги Борисов: С общи усилия успяхме да модернизираме и разширим Системата за ранно предупреждение и оповестяване

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка