Министър Стоянов: Всички гранични и полицейски управления в пограничните райони ще бъдат възстановени

Pan.bg 20 фев 2024 | 20:39 views (565) commentaries(0)
img Това е една от целите, която си поставихме и днес вече изпълняваме

Pan.bg

Днес възстановяваме дейността на група „Охрана на държавната граница“ към Гранично полицейско управление - Калотина.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Структурата ще отговаря за наблюдението и охраната на българо-сръбската граница в района на града, коментира от мястото на събитието министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той обясни, че със заповед до няколко дни ще заработи реално и Районното управление - Годеч, в момента полицейските служители преминават процедура по преназначаване, а за ремонт на сградата ще бъде потърсено съдействие от общината.

Министър Стоянов припомни, че граничните полицейски управления и групи за охрана на границата, както и полицейските управления в пограничните райони бяха закрити със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи под предлог за извършване на реформа в системата.

РУ - Годеч бе преструктурирано на полицейски участък.

„Абсолютно всички те ще бъдат възстановени. Това беше една от целите, която си поставихме и днес вече изпълняваме“, заяви категорично вътрешният министър.

Със заповед от 19.01.2024 г. възстановява дейността си 02 група „Охрана на държавната граница“ към Гранично полицейско управление - Калотина. Тази структура ще отговаря за наблюдението и охраната на българо-сръбската граница в района на град Годеч.

През 2010 г. ГПУ – Годеч е преструктурирано във 02 група „Охрана на държавната граница“ към ГПУ-Калотина. До 2020 г. дейността по наблюдение на държавната граница е осъществявана от две групи със две самостоятелни зони за отговорност от българо-сръбската граница, съответно 01 група с дължина 28 км (Калотина) и 02 група с дължина 22 км (Годеч).

Със заповед от 03.08.2020 г. двете групи са съкратени и обединени в една, разположена в административната сграда на ГПУ - Калотина. При излъчване на граничен полицейски наряд в района на град Годеч, служителите биваха инструктирани в ГПУ - Калотина, след което тръгваха по разпоредения маршрут. При тази организация се създаваха предпоставки за извършване на закононарушения, свързани главно с незаконно пресичане на държавната граница.

След направен анализ на оперативната обстановка в зоната за отговорност на ГПУ - Калотина и необходимите действия за подобряване на организацията и оптимизиране на работата по наблюдение на държавната граница, е направено предложение през септември 2023 г., въз основа на което министър Стоянов подписва заповед за възстановяване на структурата в град Годеч.

www.mvr.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Стоянов: Всички гранични и полицейски управления в пограничните райони ще бъдат възстановени

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка