Снимки: Българска делегация, водена от заместник-министър Ивелина Дундакова, е на работно посещение в Косово

Pan.bg 21 фев 2024 | 10:22 views (1323) commentaries(0)
img Това е първи двустранен контакт между министерствата на вътрешните работи на двете държави

Pan.bg

Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова е на двудневно работно посещение в Косово, начело на делегацията на МВР. В рамките на визитата тя проведе среща със своя колега Бардил Добра – заместник-министър на косовското вътрешно министерство, отговарящ за административната реформа.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Като отличен повод за развитие на сътрудничество в областта на вътрешните работи, определи посещението заместник-министър Добра. Пред гостите той представи приоритетите си по линия на административната реформа и модернизиране на институциите. Отчете, че между полициите на двете страни има обмен на информация и това е добра основа за развитие на активни контакти, които да допринесат за обмяна на опит, изграждане на капацитет, справяне с общи предизвикателства като запазване на стабилността на региона, борбата с руската пропаганда, предотвратяване на бъдещи кризи.

Българският заместник вътрешен министър отправи поздравления към домакините по повод скорошното честване на Деня на независимостта и почерта, че България е сред първите държави, признали Република Косово. Дундакова пожела успешно присъединяване на страната към Съвета на Европа и изрази готовността на българската страна за активизиране на политическите контакти и на експертния обмен, включително организиране на скорошна среща на министрите на вътрешните работи и подписване на широкообхватно споразумение за полицейско сътрудничество. В контекста на приоритетите в дневния ред на МВР заместник-министърът очерта възможни области на обмен, между които обучението на полицията, учения на специалните части, управление на границите и други. Подчерта, че държавите от Западните Балкани са политически приоритет на България и има потенциал за развитие на активно сътрудничество в редица области.

Българската делегацията се срещна също с ръководството на Полицейския инспекторат на Косово – нова структура, създадена през 2006 г. и отговаряща за проверката на сигнали и разследване на престъпления, извършени от полицаи, в т.ч. случаи на корупция, неправомерна употреба на сила и други. Гостите разговаряха и с ръководството на Академията по обществена безопасност на Косово, в която се обучават служителите на шест правоприлагащи косовски агенции.

Двете страни изразиха удовлетворение от споделеното желание за развиване на контактите и се обединиха около идеята да работят за подписване на общо споразумение за сътрудничество в областта на вътрешните работи, както и на секторни споразумения или меморандуми за разбирателство по теми от взаимен интерес. Академията на МВР изказа готовност в най-скоро време да изпрати проект на документ, който да регламентира обмена по линия на обучението на полицията. Косовската страна изрази също желание за обмен с Института по психология на МВР.

Посещението продължава на 21 февруари със среща със заместник-министъра на вътрешните работи, отговарящ за полицията, с ръководството на полицията на Косово и на антитерористичното звено.

/www.mvr.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снимки: Българска делегация, водена от заместник-министър Ивелина Дундакова, е на работно посещение в Косово

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка