Снимки: Категорично и единодушно германското правителство подкрепя пълноправното членство на България в Шенгенското пространство

Pan.bg 16 апр 2024 | 08:51 views (798) commentaries(0)
img Позицията изрази министърът на вътрешните работи и родината на ФР Германия Нанси Фезер; Заедно с българския си колега Калин Стоянов тя посети днес ГКПП – Капитан Андреево и се запозна с работата на граничните власти

Pan.bg

„За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критериите, поставени от ЕК, по отношение на членството на страната в Шенгенското пространство. Според нас, тези критерии бяха напълно покрити и изпълнени още през миналата година, затова ние категорично и единодушно заставаме като правителство зад пълноправното членство на България в Шенген“. Категоричната позиция заяви министърът на вътрешните работи и родината на ФР Германия Нанси Фезер, която посети вчера ГКПП – Капитан Андреево.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На място тя се запозна с предприетите от ГД „Гранична полиция“ действия за контрол на един от най-натоварените гранични пунктове и със задоволство отбеляза отличното взаимодействие между граничните служители и колегите им от Фронтекс.

Министър Фезер подчерта високата отговорност и приноса на България за граничната и общата сигурност на Съюза и в този смисъл заяви силната подкрепа на Германия за отпадането и на контрола по вътрешните сухопътни граници на страната ни възможно най-скоро.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов отправи искрени благодарности към германското правителство и лично към министър Фезер за твърдата, последователна и активна подкрепа към България в контекста на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

По думите му посещение на федерален вътрешен министър, каквото у нас не е имало от далечната 2008 г., е индикатор за правилната посока, в която се движи страната ни.

В рамките на проведената днес работна среща бяха обсъдени редица актуални теми, свързани с отличното двустранно сътрудничество в областта на вътрешните работи, граничното управление, моментното състояние по линия на миграцията, отбеляза той и увери, че ситуацията по българо-турската граница остава изключително спокойна:

„От началото на годината до момента незаконно се опитали да преминат малко над 7000 граждани на трети страни при 27 000 за същия период на миналата година. Статистиката ясно извежда постигнатата основна цел, заложена от ръководството на МВР - да покажем, че пътят на нелегалните мигранти през България за Европа е трудно осъществим“. В този контекст вътрешният министър потвърди политиката на нулева толерантност към нарушения на основни права.

Двамата вътрешни министри се обединиха около становището, че приемането на Пакта за миграция и убежище е изключително важна стъпка по отношение на защитата на външните граници на съюза. „За всички нас той е абсолютно навременен и необходим, защото реално отваря възможността на солидарната отговорност за всички държави“, отбеляза министър Стоянов и в аванс съобщи, че това ще е и една от темите по време на тридневната визита в България на еврокомисар Илва Йохансон.

На ГКПП – Капитан Андреево заедно с двамата вътрешни министри бяха д-р Ларс Гердес - заместник-изпълнителен директор на Фронтекс по въпросите за принудителното връщане и операциите, Матиас Шеф - ръководител на отдела „Борба с престъпността“ във Федералната полиция, главен комисар Димитър Кангалджиев - и.д. главен секретар на МВР, главен комисар Антон Златанов, директор на ГД „Гранична полиция“.

www.mvr.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снимки: Категорично и единодушно германското правителство подкрепя пълноправното членство на България в Шенгенското пространство

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка