Ръководителите на звената за борба с организираната престъпност от пограничните райони на България и Румъния обсъдиха мерки за подобряване на съвместната работа

Pan.bg 22 юни 2024 | 07:28 views (336) commentaries(0)
img Борбата с трафика на мигранти и наркотици набелязаха като първостепенни задачи при първата среща на териториалните структури от двете страни ​

Pan.bg

Активно взаимодействие по разследване на групите, които стоят зад незаконния трафик на мигранти и незаконни стоки, бърз и лесен информационен обмен на регулярна база. Това са част от мерките, които набелязаха екипите от пограничните райони за борба с организираната престъпност на България и Румъния с цел постигане на бързи резултати в общата работа, по-добра координация при провеждането на специални операции и по-високо ниво на сигурност в региона.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Ръководствата на териториалните звената на дирекция „Борба с организираната престъпност“ на двете съседни страни се събраха на първата си съвместна среща във Варна на 17 и 18 юни. Форумът се проведе в рамките на проект „Подобряване на трансграничното сътрудничество в борбата с организираната престъпност“ в рамките на Националната програма на България по Фонд Вътрешна сигурност 2021 – 2027. Провеждането на периодични срещи на всички сродни структури на централно, регионално и местно ниво е и част от мерките за подобряване на взаимодействието, набелязани в съвместното изявление на министрите на вътрешните работи на България и Румъния от 18 април 2024 г.

Заместник-директорите на ГДБОП, старши комисар Мирослав Рашков и старши комисар Боян Раев приветстваха участниците в срещата и изразиха надежда, че срещите на това ниво ще подобрят вече традиционно доброто сътрудничество и ще доведат до по-успешни резултати в борбата срещу организираната престъпност.

Главен комисар Виктор Нистор, заместник-директор на Дирекция „Борба с организираната престъпност“ на Румъния също изтъкна резултатите от доброто сътрудничество до момента, което е допринесло за разбиването на престъпни мрежи, разкриването и залавянето на издирвани лица и организирани групи. В срещата участваха началниците на сектори на регионалните звена БОП от Русе, Варна, Добрич, Велико Търново, Видин, Враца и София. От румънска страна участие взеха началниците на службите БОП в окръзите Крайова, Констанца, Гюргево, Телеорман, Кълъраш, Олт, Мехидинци и Букурещ.

Специален фокус на дискусиите беше поставен върху трафика на нелегални мигранти, наркотици и цигари, престъпления по линия на прането на пари и финансовите измами. Отчетени бяха предизвикателствата, които създава общата речна граница и добрите практики за справяне с престъпните схеми на регионално и международно ниво. Изтъкнати бяха отличните професионални директни контакти, както и тези осъществявани чрез задграничните представители на двете министерства. Акцент бе поставен върху сътрудничеството с европейските агенции и в рамките на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC). Участниците в срещата подчертаха, че активната работа и реалните резултати по противодействие на трансграничната престъпност допълват усилията на другите компетентни органи на двете министерства и безспорно доказват, че България и Румъния са надеждни партньори с реален принос за сигурността на Шенгенското пространство и това е основание за приемане на решение за премахването на контрола и по вътрешните сухопътни граници.

Разговорите на регионално ниво между пограничните звена за борба с организираната престъпност са естествено продължение на проведените през последните месеци три работни срещи между представители на двете министерства по въпросите на стратегическото и оперативното двустранно сътрудничество.

www.mvr.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Ръководителите на звената за борба с организираната престъпност от пограничните райони на България и Румъния обсъдиха мерки за подобряване на съвместната работа

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка