България поема председателството на Залцбургския форум на 1 юли

Pan.bg 28 юни 2024 | 06:49 views (320) commentaries(0)
img Министър Калин Стоянов представи приоритетните теми, по които страната ни ще координира съвместната работа през следващите шест месеца

Pan.bg

„При формулирането на приоритетите на Българското председателство се ръководихме от принципа за приемственост в темите, по които ще работим. Предвид периода на преход към новия институционален цикъл на Европейския съюз е важно вижданията на страните ни да намерят място сред общоевропейските приоритети“. В рамките на участието си в министерската конференция на държавите от Залцбургския форум на 26 юни т.г. министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи пред колегите си приоритетните теми, по които страната ни ще координира съвместната работа на инициативата през следващите шест месеца. Сред тях той открои борбата с контрабандата на мигранти – престъпен феномен, който бележи устойчиво развитие през последните години и изисква всеобхватен отговор на европейско, регионално и национално ниво, както и навременното и ефективно прилагане на различните инструменти за трансгранично полицейско сътрудничество и обмен на информация. Вътрешният министър изказа благодарност към министър Карнер и Австрийското председателство за активната работа през изминалата половин година и потвърди ангажимента си на бъдещ председател: България ще продължи активната комуникация с новата Европейска комисия в контекста на новия стратегически дневен ред на ЕС.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Министерската конференция продължава и днес, като в дискусиите се включват и приятелите на Залцбургския форум от Западните Балкани. Акцент в дискусиите бе поставен върху намирането на общи решения и стратегии за справяне с миграцията и борбата с контрабандата на мигранти. Вътрешните министри споделиха необходимостта от предприемане на всеобхватни мерки за намаляване на миграционния натиск като условие за постигане на добро управление на миграционните процеси. „В България борбата с контрабандата на мигранти е приоритет. Укрепихме капацитета си, засилихме обмена на информация и осъществяваме активно сътрудничество както на ниво ЕС, така и с ключови трети страни“, отчете целенасочените действия на страната ни министър Стоянов. По думите му в общите усилия за ограничаване на нелегалната миграция и създаване на легални възможности за достъп до ЕС следва да бъдат включени широк кръг участници, включително страните на произход и транзит. Засилване на връщането е друга ключова област на сътрудничество. Вътрешният министър отбеляза също, че партньорите от Западните Балкани са част от общоевропейското решение и в този смисъл България ще продължи да работи за повишаване ефективността на сътрудничеството в региона: Страната ни винаги е застъпвала позицията за широко участие на страните от Западните Балкани в Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT). България е ко-лидер на две дейности от Оперативния план за действие за 2024-2025 г., едната от които е посветена именно на Западните Балкани.

В края на конференцията на Залцбургския форум министър Стоянов участва в съвместна пресконференция с министъра на вътрешните работи на Словения и федералния министър на вътрешните работи Австрия. Тримата министри - бивш, настоящ и бъдещ председател на Залцбургския форум, представиха дискутираните теми и резултатите от работата на министерската конференция.

В отговор на журналистически въпроси министър Стоянов представи миграционната ситуация в България и открои трайната тенденция на намаляване на миграционния натиск на българо-турската граница. „От началото на годината отчитаме 73% спад на опитите за нелегално преминаване на границата спрямо същия период на миналата година“, изтъкна той. Българският вътрешен министър остава оптимист, че решението за отпадане на контрола и по сухопътните граници ще бъде взето до края на годината: Продължаваме диалога за постигане на решение, подчерта той.

Министър Карнер също отбеляза промяна в миграционната картина в Австрия, като благодари на България за мерките, които прилага за охрана на външните граници.

www.mvr.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


България поема председателството на Залцбургския форум на 1 юли

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка