Заместник-министър Тони Тодоров взе участие в заседанието на Националния оперативен щаб, сформиран в рамките на пълномащабното учение „Защита 2024“

Pan.bg 28 юни 2024 | 06:54 views (584) commentaries(0)
img Pan.bg

Заместник-министърът подчерта, че националното мащабно учение се провежда на всеки 5 години по различни теми. Целта е да се извърши реална проверка на готовността на всички институции в държавата по отношение на решаване на казуси при възникване на бедствени ситуации. Учение „Защита 2024“ тече от тази сутрин, то е разписано от министър-председателят на Р България, на основание на което е сформиран национален щаб с водеща роля на Министерството на вътрешните работи, поясни заместник-министърът. Той уточни, че участниците в националния щаб, който започна работа, се дискутират и отработват различни казуси, възникващи в хода на учението.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов даде подробности около разработения сценарий на провеждащото се учение. По думите му основната задача е да бъде тестван начинът на работа на външния авариен план на АЕЦ Козлодуй, който е част от Националния план за защита при бедствия.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Сценарият на учебната ситуация, стартирала в 9 часа тази сутрин, се основава на непрекъснато нарастваща оперативна обстановка, при която екипите на Единната спасителна система са изправени пред различни по вид и динамика предизвикателства, информира директорът на ГДПБЗН. Започва с подаден сигнал за възникнал пожар в открита разпределителна уредба и незабавно насочване на екипи на пожарната за потушаване на огъня. Междувременно става ясно, че инцидентът е предизвикан от злонамерени действия на група лица, за установяването и неутрализирането на които са предприети оперативни действия от полицейските служители. Сценарият се задълбочава, след като вследствие на възникналия пожар е нарушено охлаждането на централата, което налага бързи мерки за дислоциране на хидромоторни помпи. Главен комисар Джартов посочи, че в утрешния ден предстои изграждането на контролни пропускателни пунктове, на които ще се извърши учебна деконтаминация, ще бъде изолиран и магазин, за да се илюстрира начинът, по който се защитава от изпускане на евентуално радиоактивни отпадъци.

Периодичното провеждане на тези тренировки дава възможност да се проследи в реално време взимането на управленски решения за защита на населението при възникване на редица ситуации, както и прилагането им на терен.

www.mvr.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Заместник-министър Тони Тодоров взе участие в заседанието на Националния оперативен щаб, сформиран в рамките на пълномащабното учение „Защита 2024“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка