Историята на "Опит" - от коварната река Кубан до княжеска яхта на Александър I Батенберг

Pan.bg 05 юни 2020 | 22:29 views (2254) commentaries(0)
img Д-р Калоян Панчелиев, Преслав Панчелиев

Морска историческа хроника № 20

Историята на парахода "Опытъ" (от 1887 г. "Симеонъ Великий") под български флаг е дълга, изпълнена с многобройни превратности и предизвикателства и заслужава да бъде разказана в отделна книга.

През 2010 г. публикувахме статия за него в американското списание Nautical Research Journal.

В нея е представена в съкратен вид забележителната биография на този кораб - от построяването му през 1870 г. в Нюкасъл, Великобритания за нуждите на "Руското общество за параходство и търговия" (РОПиТ), през участието му в Руско-турската война (1878-1879 г.), предаването му от Русия на новосъздадената Дунавска флотилия и Морска част на Княжество България (1879 г.) и службата му в нея.

В периода 2010-2018 г. заедно с Преслав Панчелиев извършихме проучване в различни архиви, колекции и библиотеки и събрахме нови и изключително интересни данни за кораба.

Оказва се, че противно на очакванията първите 6 години от биографията на парахода се свързват не толкова с Черно море, а с изключително трудната и сложна за навигация река Кубан, по-известна на нас българите от трудовете на византийските летописци като Куфис.

Част от новите данни за "Опытъ" съобщихме за първи път в периода 28-30 октомври 2019 г. тук:

https://www.pan.bg/view_article-37-500084-kaloyan-pancheliev-novi-danni-za-parahoda-opit.html

https://www.pan.bg/view_article-69-499821-istoriyata-na-parahoda-opit-simeon-veliki-razkaza.html

В настоящата публикация изясняваме въпросите за преминаването на "Опытъ" от гражданския във военния флот, както и за местонахождението му преди Руско-турската война (1878 - 1879 г.).

Пълната биография на парахода "Опытъ" очаквайте в отделна книга на издателство "Еър Груп 2000" през следващата година.


КЪДЕ СЕ НАМИРА "ОПЫТЪ" ПРЕДИ РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА?

Един от по-важните въпроси, който е от значение за настоящото изследване е по какъв начин параход "Опытъ" преминава от гражданския във военния флот няколко месеца преди началото на Руско-турската война (1878 - 1879 г.)?

От една докладна записка с дата 20 октомври 1876 г. на генерал-адютант граф Эдуард Иванович Тотлебен, изпратена до военния министър на Русия Дмитрий Милютин (в периода 1861 - 1881 г.) разбираме, че морското ведомство следва да приеме от РОПиТ 6 парахода, предназначени за активна отбрана, брандвахта и защита на минните заграждения в Одеса. [1]

Имената на шестте парахода откриваме в един Списък с общи разпореждания и действия по отбраната на Черноморското крайбрежие от 12 април до 25 май 1877 г.

Списъкът е публикуван като отделен документ под номер № 31 в том 17 от поредицата „Сборник материалов по Русско-Турецкой войне 1877-78 года на Балканском полуострове“.

Към списъка е приложена и отделна „Ведомост за състоянието на средствата и чиновете на приморската отбрана на градовете Одеса, Очаков и Севастопол“. Ведомостта е структурирана в 10 раздела.

В раздел „VIII. Плавателни съдове“ са посочени имената на корабите за активна отбрана, брандвахта и защита на минните заграждения в Одеса, Севастопол и Очаков.

Списъкът с плавателните съдове за защита на минните заграждения в Одеса включва шест парахода („Сестрица“, „Батюшка“, „Болтунъ“, „Братецъ“, „Дочка“ и „Опытъ“), четири парни катера („Игрушка“, „Дума“, „Шутка“ и „Таможенный“) и една шхуна („Тала“). [2]

Известно ли е кога „Опытъ“ пристига в Одеса? Трудно е да установим точната дата, но от едно писмо, адресирано до генерал-адютант Тотлебен разбираме, че през втората половина на месец ноември 1876 г. параходът вече е в Одеса.

Автор на писмото е капитан-лейтенант от Черноморския флот Митрофан Иванович Скаловский, командир на „Опытъ“. То е публикувано като отделен документ с дата 23 ноември 1876 г. под № 132 в сборника „Воздухоплавание и авиация в России до 1907 г.“.

В него Скаловский уточнява: „В момента аз съм командир на парахода „Опыт“, поставяме подводни мини на одеския рейд“ [3].

Следователно предаването на „Опытъ“ от РОПиТ на Черноморския флот, пристигането му в Одеса, приспособяването му за поставянето на минни заграждения и първото му участие в подобна операция са осъществени в изключително кратки срокове (по-малко от 35 календарни дни, което е времето от датата на записката на генерал-адютант Тотлебен до датата на писмото на капитан-лейтенант Скаловский).

Допълнително потвърждение за присъствието на „Опытъ“ в Одеса в края на 1876 г. откриваме на страниците на сп. „Морской сборникъ“ и по-точно в един списък с „Разпределение на плаващите съдове от Черноморския флот през зимния период“ [4].

В оригиналния си вид списъкът е публикуван в „Ник[олаевский] вестн[ик]“ на 25 ноември 1876 г. и препечатан в сп. „Морской сборникъ“. Той съдържа сведения за разпределението на съдовете от Черноморския флот по различните станции (бази) в края на ноември с.г.

Съгласно списъка в Одеса се намират шхуните „Донъ“ и „Казбекъ“ за носене на брандвахтена служба, както и параходите „Батюшка“, „Сынокъ“, „Дочка“, „Болтунъ“, „Сестрица“ и „Опытъ“, предназначени за извършване на работа по поставяне на минни заграждения на рейда.

Литература и бележки:

[1] Сборникъ матерiаловъ по Русско-Турецкой войне 1877 – 1878 г.г. на Балканскомъ полуострове. Выпускъ 17: Оборона Черноморскаго побережья. С-Петербургъ, 1899. с. 41-46.

[2] Сборникъ матерiаловъ по Русско-Турецкой войне 1877 – 1878 г.г. на Балканскомъ полуострове. Выпускъ 17: Оборона Черноморскаго побережья. С-Петербургъ, 1899. с. 118.

[3] Документ № 132, 1876 г. ноября 23. – Письмо капитана-лейтенанта Черноморского флота М. И. Скаловского Э. И. Тотлебену с предложением использовать воздушные шары на морских судах для бомбометания неприятеля. // Воздухоплавание и авиация в России до 1907 г. Сборник документов и материалов. Москва, 1956. с. 188-189.

[4] Распределенiе плавающих судов Черноморскаго флота на зимнее время. // Неофицiальный отделъ. Морская хроника. В: Морской сборник, Т. CLVIII, № 1(январь), 1877, с. 8.

image

imageimage

imageimage

imageimage
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка