Част 7: 12 ГОДИНИ ПРЕДИ "ПРОВИДЕНИЕ"...

Pan.bg 15 яну 2022 | 08:19 views (1620) commentaries(0)
img Морска историческа хроника № 62

Д-р Калоян Панчелиев, Преслав Панчелиев

За изясняването на статута на Петър Николаевич спрямо Константин Фотинов на 5 декември 2021 г. в бр. № 60 на рубриката "Морска историческа хроника" извършихме преглед на десет подбрани значения на думата „содружник“, източниците и контекста в който те се употребяват през Възраждането.

Днес се завръщаме към темата, за да анализираме въпросите и проблемите от финансов характер относно финансовата дейност на предприятието, в която те са реални участници.


(От бр. № 60)

ЧЕТИРИ РАБОТНИ ХИПОТЕЗИ

След прегледа на десетте подбрани значения на думата „содружник“/„содружие“, източниците и контекста в който те се употребяват, преминаваме към ключовия работен въпрос на изследването:

Какъв е статута на Николаевич спрямо Фотинов – съдружник в общо търговско предприятие (содружие, дружество, компания, фирма - значение 1), спътник в пътуване (значение 2), другар (значение 3), приятел (значение 3), побратим (значение 3), сътрудник (значение 4), помощник (значение 4), съмишленик в обща кауза (значение 5), съучастник в престъпление (значение 6), последовател (значение 7), член на браншова организация/еснаф (значение 9) или съюзник (значение 10)

Работна хипотеза 1: Ако Николаевич и Фотинов са съдружници в общо търговско предприятие, то в кореспонденцията между тях ще открием въпроси и проблеми от финансов характер относно финансовата дейност на предприятието, в която те са реални участници.

Работна хипотеза 2: Ако Николаевич и Фотинов са съдружници в общо търговско предприятие, то в кореспонденцията между тях ще открием въпроси и проблеми от оперативен характер относно оперативната дейност на предприятието, в която те са реални участници.

Работна хипотеза 3: Ако Николаевич и Фотинов са съдружници в общо търговско предприятие, то в кореспонденцията между тях ще открием въпроси и проблеми практически характер относно търговската им практика, в която те са реални участници.

Работна хипотеза 4: Ако Николаевич и Фотинов са съдружници в общо търговско предприятие, то в кореспонденцията между тях ще открием въпроси и проблеми от документален характер относно документооборота в предприятието, който те генерират, подписват, подпечатват, резолират, изпращат, придвижват, архивират.

В таблицата по-долу представяме резюмета на кореспонденцията между П. Николаевич и К. Фотинов в периода 1 септември - 16 ноември 1850 г. и извършваме преглед на въпросите и проблемите от финансов характер относно финансовата дейност на предприятието, в която те са реални участници.

image
image
image
image
image
image

ОБОБЩЕНИЕ

От направения преглед на съдържанието на писмата в таблицата по-горе установяваме следното: Николаевич получава групове с пари от Фотинов, цитира цените на стоките в Нова Фоча, закупува стоки с парите, изпратени от Фотинов, събира пари от длъжници чрез записки, води текуща отчетност и информира Фотинов за изхарчените, дължимите и спечелените пари от тяхното (да го наречем най-общо) търговско предприятие.

В обобщение можем да кажем, че финансовата дейност на търговското предприятие, в която Николаевич и Фотинов са реални участници се реализира в следните направления:

Направление-1: Събиране и изпращане на пари, с които се закупува стока (най-често плодове) в Нова Фоча.

Направление-2: Редовно проучване на цените на стоките на пазара в Нова Фоча.

Направление-3: Събиране на пари от длъжниците чрез записки.

Направление-4: Водене на текуща отчетност за изхарчените, дължимите и спечелените пари.

(Следва)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка