КАЛОЯН ПАНЧЕЛИЕВ: ЗА "МАРИЦА" ИЛИ ПРИСТИГАНЕТО НА ПЪРВИЯ ПАРАХОД В ОДРИН ПРЕЗ 1859 г.

Pan.bg 04 юни 2022 | 23:53 views (2233) commentaries(0)
img Морска историческа хроника № 77

Д-р Калоян Панчелиев, Преслав Панчелиев

В няколко поредни броя на рубриката "Морска историческа хроника" през 2020 г. разгледахме темата за българския възрожденски "Цариградски вестник" като родоначалник на българския морски периодичен печат. Тогава представихме резултатите от нашето изследване на корпус от 143 статии с морска тематика, публикувани в 46 броя на "Цариградски вестник", издадени през 1862 г.
Установихме, че във вестника се публикуват редовно морски статии за целия период и през всяка една година от неговото съществуване (1848 – 1862 г.). За един продължителен период от 15 години това прави внушителните няколкостотин морски статии.

Днес ще насочим вниманието на читателите към една публикация на страниците на вестника от 1859 г., която наред с парахода на хаджи Йованчо Спасович от 1850 г., за който ще разкажем в близко бъдеще, има достатъчно силен заряд да преобърне традиционните ни представи за българското възрожденско корабоплаване


ДА СИ ПРИПОМНИМ...

За едно десетилетие и половина (15 години) морската тема си проправя път, обособява се и впоследствие се настанява трайно на страниците на българския възрожденски "Цариградски вестник".

През годините нейният дял от общото съдържание на вестника се увеличава и в 1862 г. достига до неколкостотин публикации с морска насоченост за целия разглеждан период.

Главна заслуга има високо ерудираният Александър Екзарх, който е начело на изданието най-дълго време след завръщането си от Западна Европа (Париж и Лондон).

Наред с останалите приоритетни направления (религия, политика, образование, култура) той разработва, дава тласък, популяризира и развива морската тематика във вестника. В допълнение въвежда и утвърждава и специализирана морска терминология.

Със строго заявена периодичност (излиза всяка събота), продължително съществуване (15 години), точно определени рубрики, жанрово и тематично разнообразие, както и ползването на авторитетни и достоверни източници за списването на морски новини "Цариградски вестник" се явява родоначалник на българския морски периодичен печат.

С "Цариградски вестник" Александър Екзарх поставя основите на морската ни журналистика и публицистика, списвани на книжовен български език през Възраждането в османската столица Цариград.

Публикацията, към която ще насочим вниманието на читателите днес е посветена на

ПЪРВИЯ ПАРАХОД НА РЕКА МАРИЦА

който пристига от Енос в Одрин на 12.04.1859 г. За събитието съобщава К. Василев: "На дванадесети април на Воскресение по един часа през нощта дойде от Енос и параходът М а р и ц а [за] пръв път. То беше чудно нещо [жителите] да видят на скелята си параход, което от началото на Едрине не е било" [1].

Авторът на дописката К. Василев вероятно е превел името на парахода на български език като "Марица".

В оригинал името на парахода вероятно е било Meric (тур.). Ако, все пак К.Василев е коректен и цитира онова, което вижда изписано на борда на кораба (т.е. "Марица" на кирилица) това би преобърнало представите ни за възрожденското корабоплаване на българите.

В близко бъдеще след като приключим все още отворената тема за парахода на хаджи Йованчо Спасович от 1850 г. ще публикуваме отделен материал за първите стъпки на параходното корабоплаване по река Марица, както и за парахода от дописката на К. Василев в "Цариградски вестник".

image
Дописката на К. Василев в "Цариградски вестник", посветена на парахода М а р и ц а. Запазен е оригиналният правопис. Възстановка на авторите

Литература и бележки:

[1] Едрине, 16 април 1859. Господине Редакторе Ц. Б, Вестника! Колкото тукашните жители празнуваха тази година весело Воскресение Христово…// Цариградски вестник, 1859, № 428, с. 116. В квадратните скоби е поставен липсващият текст, възстановен от авторите. Текстът на материала е адаптиран, използван е съвременен български език.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка