Кметът на Русе Пенчо Милков откри мащабния спортен форум „Sports4GreenDeal”, който включва състезание с “Драконови лодки”

Pan.bg 15 сеп 2023 | 19:24 views (598) commentaries(0)
img Pan.bg

„Щастлив съм, че можем да поставим началото на такава прекрасна инициатива в Русе. Нашият град обича спорта и развива десетки дейности в тази посока. С помощта на Министерството на младежта и спорта и с европейска подкрепа през следващите дни ще посрещнем гости от 9 държави. Постарахме се да осигурим отлични условия на всички състезатели и съм убеден, че те ще постигнат впечатляващи резултати, както и ще се забавляват в красивия ни град и на езерото в Лесопарк „Липник“.

С тези думи кметът Пенчо Милков се обърна към всички присъстващи на откриващата пресконференция на спортното събитие по проект Sports for Green Deal, финансиран по програма „Еразъм“ на ЕК, която се проведе в зала „Св. Георги“ в сградата на местната администрация.

Спортното събитие по проект Sports for Green Deal включва състезания по ориентиране и лекоатлетическо бягане, както и гонки в дисциплината “Драконови лодки” на 500 м.

Официални гости на откриването бяха Илияна Христова, директор дирекция „Европейски програми, проекти и международно сътрудничество“ в Министерството на младежта и спорта, Теодора Саракостова, държавен експерт и доц. д-р Даниела Оронова от НСА.

В зала „Св. Георги“ присъстваха още представители на клубове, участници в спортното събитие - от Сърбия, Германия, Турция и РС Македония.

Доц. Даниела Оронова представи чрез презентация кратка история на драконовите лодки от древността до наши дни.

Тя отбеляза и провелия се наскоро фестивал на езерото в Панчарево, като подчерта значимостта на предстоящото Световно първенство по драконови лодки, което ще се проведе през 2025 г. на езерото в Лесопарк „Липник“ и на което домакин ще е Община Русе.

Отличното взаимодействие между РУ „Ангел Кънчев“ и Община Русе беше отбелязано в приветствието на д-р Валери Йорданов - ръководител катедра „Физическо възпитание и спорт“ към университета.

Участие в пресконференцията чрез свои презентации взеха и представители на германския клуб по ориентиране OC Munchen, спортен клуб "Пиколо" от Турция, спортен клуб по ориентиране „Златовръв“ от РС Македония, СТПД „Академик“, Спелео клуб „Академик“, СК „Далян“ и др.

Вторият ден на спортния форум „Sports4greenDeal“ започна с надпревара между отборите на Унгария и Спортен клуб по кану-каяк "Локомотив"-Русе в дисциплината „Драконови лодки“.

На езерото в Лесопарк „Липник“ те премериха сили на 500 м дистанция, в която унгарският отбор спечели с минимална преднина от 0.5 секунди.

След състезателната част всички отбори, участващи в събитието, се възползваха от възможността да се качат на драконовите лодки. Те са четири на брой и са дарени от китайския град Ичун, с който Русе подписа наскоро декларация за установяване на приятелски отношения. С тях България ще участва на предстоящото Световно първенство по драконови лодки през 2025 г., което ще се проведе именно на гребната база в Николово.

На демонстрационната част от програмата присъства и кметът Пенчо Милков, който също се включи в плаването с атрактивните лодки.

По-късно от 14 ч. в зала “Култура” (на ул. „Цариброд“ 3) се проведе семинар “Еко отговорност в спорта”, в който участие със свои презентации взеха представители на Унгария, Румъния, Чехия, Малта и Литва.

От 17:00 ч. в Парка на младежта започнаха състезания по ориентиране и лекоатлетическо бягане, в които участваха отборите на Литва, Германия, Чехия, Турция, Сърбия, Румъния, РС Македония и България.

/obshtinaruse.bg/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка