ХЕМУС 2020 - Patria AMV 8x8 е напълно съвместима с техническите изисквания на RFP на конкурса за нови бойни машини и е готова за тестване от българската армия (ГОЛЯМА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 04 окт 2020 | 12:52 views (11138) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgЕкипът на pan.bg разговаря с Яне Раккьолайнен (Janne Räkköläinen), вицепрезидент Patria Land, на Международната изложба за отбранителна техника и технологии "Хемус 2020" за изложената на щанда на компанията бойна машина на пехотата AMV XP.

Уважаеми г-н Раккьолайнен, изпълни ли Patria всички изисквания на българското МО, дадени в тръжната документация, както технически, финансови, логистични, така и за индустриално сътрудничество?
Първо, бихме искали да поздравим българското Министерство на отбраната и Въоръжените сили за предприетите стъпки за модернизация през последните години. Ние вярваме, че с програмата за модернизация България ще развие своите Въоръжени сили. Радваме се на възможността да участваме в търга за нови бронирани машини и да станем съществена част от модернизацията на българските Сухопътни войски заедно с българската индустрия.
На изложението "Хемус 2020" представяме водещата в света система бойна машина с колесна формула 8x8, която предлагаме на България. Тя е напълно в съответствие с техническите изисквания, дадени в RFP, и е напълно готова за тестване от българската армия.
Ние сме уверени, че можем да задоволим нуждите на Българската армия, а също и нуждите и целите на българската икономика. Екипът от Patria и Elbit може да предложи оптимизирано решение за вместване в бюджета за придобиване и да предоставим възможности, позволяващи на българските войници да изпълняват своите задължения и мисии.
Сигурността на доставките в наши дни е наистина критичен момент, както бе доказано по време на пандемията Covid 19. Нашето предложение се основава на пълен трансфер на технологии, позволяващ най-високо ниво на сигурност на доставките. Patria и Elbit ще предоставят на България "ноу-хау" и технологичен трансфер на промишлено оборудване, което ще позволи местното производство и ще е в подкрепа за жизнения цикъл на бойната машина в България. Предложените от нашия екип машини ще бъдат произвеждани и поддържани до голяма степен в България.
В миналото сме изпълнявали такива проекти и те създават чудесна база за икономически растеж на страната и индустрията, в които са реализирани. Очакваме да повлияем на голям брой бизнеси в България, след като стартираме проекта. Така че, от нашата гледна точка, това би било полезно не само за модернизация на българската армия, но и за модернизация на българската индустрия.
Можете ли да ни кажете как ще продължи програмата?
Както споменахме, надяваме се програмата да премине към следващи фази - към оценка на пакета за индустриално партньорство и към фаза на тестване, и че ще имаме възможност да влезем в преговори с българското Министерство на отбраната.
Разработихме обширни решения за това как можем допълнително да оптимизираме нашето предложение за България. Например, можем значително да намалим годишните бюджетни плащания, като удължим графика за тях от 8 на 12 години. Това би довело до значителна полза за българската икономика и ще даде по-добри възможности за управление на всички необходими инвестиции от Министерството на отбраната и Министерството на икономиката.
Ние имаме водещ опит в индустрията при създаването на местно производство. Имаме доказани и готови процеси и планове за това. Затова сме готови да предложим по-кратко време за доставка и да изпълним този проект за 6 години вместо за 8 години. Това би ускорило значително програмата за модернизация и би позволило новите бойни машини да бъдат 2 години по-рано в ръцете на войниците в рамките на значително подобрената способност за защита на България.
Разбира се, ще трябва да видим ефектите и текущото развитие на пандемия COVID-19, но сме готови за продължаване на програмата и готови за по-нататъшни дискусии тук, в България, когато това е възможно.
Предложихте ли на България най-новия възможен вариант на AMV XP IFV?
Представената на "Хемус 2020" е свръхмодерна бойна машина, базирана на най-новата модулна платформа Patria AMV XP. Тя е оборудвана с най-новия екипажен купол с 30 mm оръдие от Elbit и най-модерните системи за бойно управление, защита и комуникация. Всъщност, така както е оборудвана в момента, това е една от най-добре защитените, най-смъртоносните и пъргави бойни машини в света.
Продуктовото семейство AMVXP 8x8 на Patria, заедно с оръжейната система MT30 Mk2 на Elbit и пакета бойна управляваща система, предлага на българските Сухопътни войски подобрена способност да действа на съвременното бойно поле и в съвместни операции, сега и в бъдеще. Напълно преконфигуруемите и оперативно съвместими системи с НАТО осигуряват отлична оперативност в различни мисии както в страната, така и в чужбина. Конфигурируемата и рентабилна система може лесно да бъде адаптирана към различни нужди. Бойните машини Patria AMV XP 8x8 са избрани от 7 държави и понастоящем са в експлоатация в NATO Enhanced forward presencе като част от многонационални бойни групи в Полша, Хърватия и Словения.
Ние предлагаме цялостно и рентабилно решение. Предложената конфигурация вече успешно е преминала полеви изпитания във Финландия. Подобна куполна и оръжейна система от Elbit като тази, предлагана на България, е успешно използвана в Сухопътните войски на Република Хърватия и е интегрирана в бойните машини на пехотата AMV, произведени на място в Хърватия.
Ако Patria бъде избрана за изпълнение на проекта, ще се произвеждат ли бойните машини в България в българска компания чрез трансфер на технологии и ноу-хау от Patria?
Както бе споменато по-горе, създаването на местно производство е нашата стратегия и съществена част от нашето предлагане на България. Създаването и организирането на местното производство е сложен процес, който изисква предварителен опит. В предходните години Полша, Словакия, Словения, Хърватия и Южна Африка избраха местно производство на Patria AMV. Patria успешно внедри производствения капацитет във всички тези страни, без да нарушава доставките или качеството на крайния продукт. В България има много добри компании, които могат успешно да реализират местно производство за Patria. В подготовка за българските изисквания Patria и Elbit Systems вече подписаха споразумения за сътрудничество за трансфер на технологии с множество местни компании.
Направихте проучване на възможни български подизпълнители. Въз основа на резултатите от него, Patria ще покрие ли изискването за 20% участие на българската индустрия в проекта?
Нашата цел е да свършим възможно най-голяма част от работата в България. Тези бойни машини ще обслужват българските Сухопътни войски над 30-40 години и е от ключово значение те да бъдат обслужвани, поддържани и модернизирани на местно ниво в бъдеще.
Въз основа на предишния си опит ние вярваме, че можем да отговорим на изискването за 20% местно участие и дори да го надхвърлим, тъй като вярваме, че с развитието на общото производство капацитетът и възможностите на българските компании ще се повишат и те ще могат да поемат по-голям дял от работата. Това е дългосрочен проект, при който и двете страни ще имат нови възможности за развитие на бизнеса.
Какъв период сте предложили на българското МО за първите доставки и за окончателните доставки на бойните и поддържащите машини; какъв ще бъде началният период за техническа поддръжка; какво ще включва пакетът за въоръжение?
Има официална 8-годишна рамка за изпълнение на програмата. Ние обаче оценихме възможностите и доразвихме нашето предложение след подаване на нашата оферта, за да можем да управляваме доставките за значително по-кратък период. Готови сме да доставим машините в рамките на 6-годишен график. Това се дължи на нашия задълбочен опит в този тип случаи и трансфери на технологии. По отношение на началния период на техническа поддръжка Patria предлага 5-годишен период. Този срок може да бъде удължен допълнително, при поискване. Patria ще подкрепя местното производство, доколкото е необходимо. Пакетът за въоръжение включва усъвършенстваната оръжейна система на Elbit, която осигурява високоефективна огнева мощ, без да нарушава безопасността на войските, като осигурява подобрена кръгова оперативна информираност на 360 градуса. Ситуационната информираност се осигурява от перископи на купола, люковете на командира и мерача и камерите. Двуекипажният купол MT30 Mk2 включва 30-милиметрово оръдие Bushmaster® Chain Gun® и сдвоена с него 7,62 mm картечница ПКТ, осигуряващи най-високата вероятност за попадение още с първия снаряд и с първия картечен ред на пазара. ПТУР (противотанкови управляеми ракети) са напълно интегрирани с купола. Куполът е от последно поколение и позволява безпроблемна комуникация между мерача и командира, за постигане на висока сработеност на бойното поле.
До какво ниво българскотоМО/българските СВ/компании ще могат да извършват поддръжка/основен ремонт/модернизация на бойните машини, когато те бъдат доставени?
В миналото България е имала опит в производството и износа на бойни машини. В подготовката на българското изискване посетихме много български компании, за да изберем най-надеждните. Patria и Elbit Systems вече подписаха споразумения за сътрудничество за трансфер на технологии с местни компании. В случай, че сме избрани, сме готови да започнем незабавно нашето сътрудничество. Нашата цел е да прехвърлим изцяло технологията, обхващаща и поддръжката и ремонта като цяло, така че местната компания, която получава технологията, да може сама да изпълнява тези задачи в бъдеще. Това е основният аспект на сигурността на доставките. В страните, в които сме осъществили трансфер на технологии, вече е факт, че местните компании осъществяват свои собствени варианти и модернизация на бойните машини. Ще подкрепяме местните компании, докато започнат местно производство с най-добро качество.

Ние сме финландци и правим, както обещаваме!

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ХЕМУС 2020 - Patria AMV 8x8 е напълно съвместима с техническите изисквания на RFP на конкурса за нови бойни машини и е готова за тестване от българската армия (ГОЛЯМА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 7/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка