ХЕМУС 2020 - Частите за първите български F-16 Block 70 са в завода в Грийнвил, Южна Каролина

Pan.bg 05 окт 2020 | 20:38 views (1504) commentaries(3)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

J. R. McDonald, вицепрезидент на Combat Fighter Group Aeronautics Strategy and Business Development в Lockheed Martin пред сп. "Клуб КРИЛЕ“ и pan.bg

В рамките на Международната изложба за отбранителна техника и технологии „Хемус 2020“ екипът на българското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ и сайтът за отбрана pan.bg се срещнаха с J. R. McDonald, вицепрезидент на Combat Fighter Group Aeronautics Strategy and Business Development в Lockheed Martin.

Г-н МакДоналд, в момента има договор за доставка на 8 изтребителя F-16 Block 70 между МО на България и правителството на САЩ в който Lockheed Martin е подизпълнител. Какво индустриално партньорство ще реализира вашата компания в България?
В договора има пакет за индустриално партньорство по който работим. Всъщност става въпрос за 6 програми, 5 от тях са с Министерството на икономиката и една е с Министерството на отбраната на България.

До какво ниво българските ВВС ще могат да осъществяват поддръжка и ремонт на изтребителите F-16 Block 70?
Това е предмет на индустриалното партньорство. В момента преценяваме коя българска компания какво може да реализира от това партньорство. Голяма част от него е съсредоточена върху реализирането на способности за самостоятелна поддръжка. Към момента изясняваме в коя компания какви дейности биха могли да се реализират с оглед на поддръжката на самолетите. Опитваме се да срещнем наличните способности на компаниите с нуждите на поддръжката и да получим най-добрия възможен резултат.

На какъв етап е строителството на изтребителите за България, качени ли са вече на поточната линия в Грийнвил, щата Южна Каролина?
Както правилно отбелязахте, самолетите се строят в нашия завод в Грийнвил (Южна Каролина). Бях в завода преди седмица и половина. Различни части и парчета за българските самолети вече са в завода. Първото им сглобяване би трябвало да се случи в следващите няколко седмици. Знаете, че преди България, договори за изтребителя сключиха Бахрейн и Словакия и техните самолети са на поточната линия вече, но със сигурност видях компоненти за българските F-16 Block 70. Както знаете част от елементите и детайлите се произвеждат от Lockheed Martin в Грийнвил, но по-голямата част пристигат от поддоставчици. Първият български F-16 Block 70 ще слезе от поточната линия през 2023 г. Повтарям, от поточната линия, след това предстоят няколко месеца изпитания чиято цел е да се
провери дали всички му системи работят така както е предвидено. След това американското правителство ще предаде изтребителя на българското МО. Така че не мога да ви кажа кога точно първият български F-16 Block 70 ще кацне в България.

Първите самолети двуместни самолети ли ще са?
Не мога да кажа със сигурност, но поне един от първите е двуместен вариант.

Какво е участието на Lockheed Martin в обучението на пилоти и техници на българските ВВС?
Договорът за доставката на 8 изтребителя F-16 Block 70 е между правителствата на България и САЩ. Цялостният пакет за обучение е предназначен да установи какво точно обучение и подготовка е необходима на българските пилоти, инженери и техници – от ниво на владеене на английски език до базовото и напреднало летателно обучение до приучване на типа самолет. Същото се отнася и за инженерите и техниците. Част от обучението ще се проведе в авиобази на американските ВВС, част в завода на Lockheed Martin в Грийнвил.

Какво въоръжение, произвеждано от Lockheed Martin, влиза в пакета въоръжение на българските F-16 Block 70?
В момента не мога да се спомня точно, но със сигурност сред въоръжението е подтеленият контейнер за целеуказване и прицелване Sniper. Правителството на САЩ отговаря за комплектуването на оръжейния пакет, той се произвежда както в Lockheed Martin, така и в други компании. За бойните шлемове на пилотите България избра D JHMCS от израелската компания Elbit Systems.

Да погледнем малко по-широко към програмата F-16 Block 70. Колко изтребителя от този тип са продадени вече?
До септември 2020 г. има 5 договора между държави и правителството на САЩ за около 130 изтребителя. Има още няколко държави които са изпратили LoR, RfI или RfP. В Lockheed Martin считаме, че има пазар за около 400 новопроизведени F-16 Block 70. Поточната линия в Грийнвил ще остане работеща, докато има интерес към самолета. В момента произвеждаме F-16 Block 70 с темп от 4 самолета на месец. Считаме, че това ще е едни много успешен „блок“ на F-16, и страни които вече оперират с този тип самолет или сега започват ще направят последващи поръчки, точно както България планира да направи. България поръча 8 изтребителя и сега отправи питане колко биха стрували още 8 F-16 Block 70. Държа да подчертая, че засега няма оферта или договор, само питане за цена от страна на България.

Често се бъркат пакетът за модернизация F-16V и новопроизведените F-16 Block 70. Бихте ли обяснили разликата?
Първо се появи пакетът за модернизация F-16Viper. Целта бе в него да се събери най-добрите възможности за модернизация на съществуващите „блокове“ F-16. Когато събрахме всички предложения и ги видяхме в цялост, останахме впечатлени от това колко промени могат да се направят по самолета. Тогава преценихме, че трябва да има вариант този изключителен самолет да се предлага и като новопостроен и така се роди F-16 Block 70. Казано накратко пакетът за модернизация F-16V и новопроизведените F-16 Block 70 имат едни и същи отличителни белези, включително 12 000 часа жизнен цикъл на фюзелажа. За пакетът за модернизация F-16V вече има 400 заявени бройки.

Ще гарантира ли Lockheed Martin поддръжката и доставката на резервни част за целия жизнен цикъл на F-16 Block 70?
Точно тези въпроси искаме да решим с пакета за индустриално партньорство. Ние се грижим за самолета, правителството за обучението и наземното оборудване. Всеки клиент прави избор за това отколко техническа подкрепа и какво подкрепа от производителя ще се нуждае. Разбира се в договорите има клаузи за това какви и колко резервни части трябва да се осигурят и всяка държава решава сама за себе си.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  IBRA 06 окт 2020, 03:02
   
  23
   
  19

  BRAVO

 2. #2
  THUNDER 09 окт 2020, 22:24
   
  11
   
  9

  Нещо за офсета да бяхте питали ?

  Мъниста, огнена вода, напикани с едра шарка одеяла, от умрел писмо, пети мандат на Баце , MQ9 Raptor ....

 3. #3
  volxov5 19 окт 2020, 20:55
   
  0
   
  1

  РАЗХИЩЕНИЕТО: 6 000 000 000лв за самолетчета >>>>

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка