Имаме какво да предложим на България като трансфер на технологии и производствен опит - Изар Сахар, регионален директор за Европа на RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd.

Pan.bg 13 окт 2020 | 13:06 views (8825) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
Снимки RAFAEL



RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. е 100% собственост на правителството на Израел и е един от водещите производители на отбранителни технологии в глобален мащаб. RAFAEL има над 70 години опит в разработването на иновативни технологии и решения за нуждите на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили. Компанията си сътрудничи с водещи организации, институции и компании в областта на отбраната и сигурността на 4 континента, като до момента е сключила повече от 100 споразумения. RAFAEL е създател на световноизвестната система за ПВО „Железен купол“ (Iron Dome), която пази небето над Израел и на националния CERT център (Център за компютърна сигурност) на Израел.

- Г-н Сахар, RAFAEL е в шортлистата на кандидатите за доставка на 150 нови бронирани машини по проекта за преоборудване на 3-те батальонни бойни групи на българските Сухопътни войски. Колко важен е този проект?
- Първо, благодарни сме на Българската армия (БА) и на българското Министерство на отбраната (МО) за възможността да бъдем сред избраните заедно с GDELS, основният изпълнител и наш партньор в случая. Ангажирани сме в максимална степен да отговорим на изискванията на българските ни партньори и на очакванията на МО за качество, ефективност на разходите, навременна доставка и индустриално сътрудничество. Наясно сме, че проектът за преоборудването на батальонните бойни групи е топ приоритет за БА. Превъоръжаването с модерна бойна техника ще позволи на българската пехота да участва активно в мисии на НАТО.
Второ, знаем, че България има дълги исторически традиции в производството на военни машини. Затова българската държава може да се възползва в пълна степен от проекта за новите бронирани машини, като насърчи индустриалното сътрудничество между местните български компании и чуждестранните изпълнители и ангажира местната индустрия за монтажа и поддръжката на новите машини. Ако RAFAEL и GDELS бъдат избрани за доставчици, част от компонентите по проекта ще бъдат произведени в страната и на практика част от стойността на проекта ще остане в българския бизнес. Ние вече си партнираме с няколко ключови местни компании. Този проект е важен, защото ще допринесе реално за развитието на българската икономика и износа на страната. Той ще донесе конкретни ползи за местната индустрия и нови възможности за развитие и разширяване на дейността на местния бизнес.

- Какво е вашето стойностно предложение към България по този проект?
- RAFAEL вече интегрира върху колесната бойна машина PIRANHA 5 на GDELS своя утвърден и доказан в реални бойни действия хибриден оръдеен купол SAMSON 30, снабден с 30-милиметрово оръдие, сдвоена пускова установка за ракети Spike-LR2 и българска 7,62-mm картечница. Съвсем наскоро в Испания чрез нашето подразделение PAP TECNOS демонстрирахме бойните способности на тази комбинация на полеви тест и се представихме много успешно. Нека не забравяме и че PIRANHA 5, която е най-новата версия на едноименната 8х8 колесна бронирана машина, е сред най-успешните западни бойни машини в света с над 12 000 броя в експлоатация в 20 държави, включително в страни – членки на НАТО. Армиите на Дания, Румъния и Испания вече избраха PIRANHA 5 за гръбнак на своите механизирани батальони.
Какво добавяме ние от RAFAEL? Проектираният от нас купол Samson 30 предоставя на PIRANHA 5 най-висока степен на боеспособност. Куполът е оборудван с интелигентна система за управление на стрелбата и бързо и точно прицелване. Хибридната конфигурация позволява куполът да бъде управляван с екипаж или дистанционно – безекипажно. SPIKE LR2 ATGM осигурява тактическо превъзходство. Това е авангардна, мултиплатформена, многоцелева, многофункционална и електрооптична ракетна система от 5-о поколение c oбхвaт нa дeйcтвиe oт 5,5 km. Тя рaзпoлaгa c възмoжнocти зa прeнacoчвaнe пo cрeдaтa нa пoлeтa, зa aтaкa пo cкрити цeли, кaктo и за обстрел на цeли, кoитo нe ce виждат, въз ocнoвa eдинcтвeнo нa тeхнитe гeoкooрдинaти.
До момента RAFAEL е интегрирал повече от 5500 оръжейни системи SAMSON в над 25 държави, от които 11 страни – членки на НАТО. Доставили сме и над 33 000 ракети SPIKE в 34 държави, от които 19 членки на НАТО.
Още нещо важно – благодарение на модулния си дизайн, куполът SAMSON 30 е в състояние да интегрира широк набор от допълнителни системи, което превръща оръжейната система в перфектно решение за различни видове бойни машини. Тук визирам също системи за активна защита Trophy, революционната ни система Fire Weaver, която управлява целия процес от набелязването на цели през сензорния екран до стрелбата, неутрализирайки няколко обекта едновременно за секунди, комуникационната ни система BNET, която предоставя неограничен трафик на глас, видео и данни между различни бойни групи, използвайки целия честотен спектър, както и баражиращия боеприпас от хеликоптерен тип Firefly, който позволява самостоятелно поразяване на противника.
Последно, но не по значение, RAFAEL има отлична репутация в България и Източна Европа като цяло и огромен опит в сътрудничеството с армиите и индустрията в тази част на света. Като 100% държавна компания ние се придържаме стриктно към всички регулаторни изисквания и практиките за добро корпоративно управление.

- Каква е следващата стъпка на RAFAEL в България?
- Тук сме, за да останем дълго. Искаме да участваме активно в модернизацията на Българската армия и ще продължим да проучваме всички възможности в това отношение, особено в областта на отбранителните наземни решения. Готови сме да осъществим трансфер на технологии и производствен опит в България. Имаме какво да предложим в това отношение. Една от основните ни цели е да задълбочим и увеличим сътрудничеството и връзките ни с българската индустрия. Искаме да използваме максимално местния потенциал за проекта за преоборудването на 3-те батальонни бойни групи на българските Сухопътни войски, като целим да включим български компании в нашата глобална верига на доставки и да създадем смесени дружества и общи проекти с местни предприятия от сектора на отбраната и сигурността. Разполагаме с огромен опит и експертиза в това отношение. Партньорствата и общите проекти с българските предприятия ще създадат стотици нови и качествени работни места в българската икономика във времена, когато мнозина по света губят работата си и безработицата се повишава.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Имаме какво да предложим на България като трансфер на технологии и производствен опит - Изар Сахар, регионален директор за Европа на RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd.

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка