ХЕМУС 2020 - IAI предложи на България модерни многофункционални радари MMR ELM-2084

Pan.bg 28 окт 2020 | 15:23 views (4162) commentaries(1)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgИзраелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) по време на Международното изложение за отбранителна техника и технологии „Хемус 2020“ обяви, че ще участва в търга за радарните системи чрез дъщерното си дружество ELTA Systems.

На 29 септември 2020 - Държавната Israel Aerospace Industries (IAI), глобален лидер в отбранителната и авиокосмическата индустрия, предлага на България ново поколение от високо оценявания и утвърден в практиката на редица държави многофункционален радар (MMR) ELM-2084, произвеждан от дъщерното й подразделение ELTA Systems.
Изпитаният в реални бойни действия MMR обезпечава въздушното наблюдение и системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на множество страни по света. Радарът е част от прочутите в цял свят системи за ПВО на Израел - “Железен купол” (Iron Dome) и “Прашката на Давид” (David’s Sling). Той е интегриран и в наземната система за ПВО на IAI - Barak 8/MX. Радарът MMR е на въоръжение в армиите на редица страни по света. Многофункционалните радари MMR комбинират оперативни мисии за противовъздушна отбрана и въздушно наблюдение. Те са съвместими с отбранителните системи на НАТО и се използват като част от системите за управление и контрол на Алианса от различни отбранителни сили.

В новата версия MS-MMR (Multi-Sensor MMR/мултисензорен многофункционален радар) към основния радар са интегрирани допълнителни сензори на ЕLTA Systems, които осигуряват активно, пасивно и комбинирано наблюдение на въздушното пространство, а също така подпомагат и многофункционалните оперативни потребности на въоръжените сили.
Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия. Като част от предложението на IAI, компонентите на радарите ще бъдат произвеждани в България, в партньорство с местни български компании и под ръководството и наблюдението на IAI.

Йоав Тургеман, вицепрезидент на IAI и главен изпълнителен директор на ELTA Systems, коментира: „MMR е един от най-успешните ни продукти като към момента над 100 радара MMR са на въоръжение в армиите на редица европейски, азиатски и американски държави. През годините ние непрекъснато усъвършенстваме и развиваме MMR, като можем да заявим, че присъствието му промени начина на водене на бойните действия по света. За нас е чест да предложим на България усъвършенстваните радарни системи MS-MMR, произведени от ELTA. Тези радарни системи и интегрираните в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
тях технологии ще осигурят превъзходство на България по отношение на противовъздушната отбрана и въздушното наблюдение”.

В последното десетилетие в света възникнаха нови видове въздушни заплахи в резултат на напредъка на СТЕЛТ технологията. Платформи като безпилотните летателни апарати, тактическите въздушни оръжия, управляемите, крилатите и балистичните ракети отправят нови предизвикателства пред системите за въздушно наблюдение, противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО). Това доведе до търсене на системи за наблюдение на въздушното пространство, които да осигурят по-бързо и по-точно откриване и идентифициране на въздушните заплахи, като в същото време гарантират по-висока степен на оцеляване на отбранителните сили в бойните действия.

MMR, който работи в S-честотния диапазон, предоставя значителни възможности за противовъздушна отбрана, въздушно наблюдение и управление на огъня с голям обсег на действие. От своя страна по-новата версия MS-MMR, която разполага с допълнителен X-Band радар, активни IFF и ADS-B сензори и пасивни сензори SIGINT, EO/IR и LDS (система за откриване на изстрели), гарантира по-добра класификация, идентификация и разграничаване на много близки цели, независимо от обстановката в небето или метеорологичните условия.

Радарът MS-MMR значително подобрява надеждността на системата за наблюдение на въздушното пространство и ситуационна осведоменост. Той също така може да противодейства ефективно на нови видове малки, нисколетящи, бавни и баражиращи обекти, които са труднооткриваеми за радарите (с малък радарен отразяващ ефект/Radar cross-section), както и да прихваща крилати и балистични ракети с различен обсег на действие.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ХЕМУС 2020 - IAI предложи на България модерни многофункционални радари MMR ELM-2084

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  гражданин.... 03 ное 2020, 15:07
   
  4
   
  6

  Никой ли няма да каже нещо за този радар. Макар че лично на мен не ми се иска да купуваме нищо от евреите!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка