ХЕМУС 2020 - IAI предложи на България модерни многофункционални радари MMR ELM-2084

Pan.bg 28 окт 2020 | 15:23 views (7802) commentaries(1)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) по време на Международното изложение за отбранителна техника и технологии „Хемус 2020“ обяви, че ще участва в търга за радарните системи чрез дъщерното си дружество ELTA Systems.

На 29 септември 2020 - Държавната Israel Aerospace Industries (IAI), глобален лидер в отбранителната и авиокосмическата индустрия, предлага на България ново поколение от високо оценявания и утвърден в практиката на редица държави многофункционален радар (MMR) ELM-2084, произвеждан от дъщерното й подразделение ELTA Systems.
Изпитаният в реални бойни действия MMR обезпечава въздушното наблюдение и системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на множество страни по света. Радарът е част от прочутите в цял свят системи за ПВО на Израел - “Железен купол” (Iron Dome) и “Прашката на Давид” (David’s Sling). Той е интегриран и в наземната система за ПВО на IAI - Barak 8/MX. Радарът MMR е на въоръжение в армиите на редица страни по света. Многофункционалните радари MMR комбинират оперативни мисии за противовъздушна отбрана и въздушно наблюдение. Те са съвместими с отбранителните системи на НАТО и се използват като част от системите за управление и контрол на Алианса от различни отбранителни сили.

В новата версия MS-MMR (Multi-Sensor MMR/мултисензорен многофункционален радар) към основния радар са интегрирани допълнителни сензори на ЕLTA Systems, които осигуряват активно, пасивно и комбинирано наблюдение на въздушното пространство, а също така подпомагат и многофункционалните оперативни потребности на въоръжените сили.
Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия. Като част от предложението на IAI, компонентите на радарите ще бъдат произвеждани в България, в партньорство с местни български компании и под ръководството и наблюдението на IAI.

Йоав Тургеман, вицепрезидент на IAI и главен изпълнителен директор на ELTA Systems, коментира: „MMR е един от най-успешните ни продукти като към момента над 100 радара MMR са на въоръжение в армиите на редица европейски, азиатски и американски държави. През годините ние непрекъснато усъвършенстваме и развиваме MMR, като можем да заявим, че присъствието му промени начина на водене на бойните действия по света. За нас е чест да предложим на България усъвършенстваните радарни системи MS-MMR, произведени от ELTA. Тези радарни системи и интегрираните в тях технологии ще осигурят превъзходство на България по отношение на противовъздушната отбрана и въздушното наблюдение”.

В последното десетилетие в света възникнаха нови видове въздушни заплахи в резултат на напредъка на СТЕЛТ технологията. Платформи като безпилотните летателни апарати, тактическите въздушни оръжия, управляемите, крилатите и балистичните ракети отправят нови предизвикателства пред системите за въздушно наблюдение, противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО). Това доведе до търсене на системи за наблюдение на въздушното пространство, които да осигурят по-бързо и по-точно откриване и идентифициране на въздушните заплахи, като в същото време гарантират по-висока степен на оцеляване на отбранителните сили в бойните действия.

MMR, който работи в S-честотния диапазон, предоставя значителни възможности за противовъздушна отбрана, въздушно наблюдение и управление на огъня с голям обсег на действие. От своя страна по-новата версия MS-MMR, която разполага с допълнителен X-Band радар, активни IFF и ADS-B сензори и пасивни сензори SIGINT, EO/IR и LDS (система за откриване на изстрели), гарантира по-добра класификация, идентификация и разграничаване на много близки цели, независимо от обстановката в небето или метеорологичните условия.

Радарът MS-MMR значително подобрява надеждността на системата за наблюдение на въздушното пространство и ситуационна осведоменост. Той също така може да противодейства ефективно на нови видове малки, нисколетящи, бавни и баражиращи обекти, които са труднооткриваеми за радарите (с малък радарен отразяващ ефект/Radar cross-section), както и да прихваща крилати и балистични ракети с различен обсег на действие.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ХЕМУС 2020 - IAI предложи на България модерни многофункционални радари MMR ELM-2084

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  гражданин.... 03 ное 2020, 15:07
   
  4
   
  6

  Никой ли няма да каже нещо за този радар. Макар че лично на мен не ми се иска да купуваме нищо от евреите!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка